Genre: lapset ja nuoret, sopii myös lukemaan opetteleville
Käsiteltävä eläin: sika, koira, lammas, ihminen (elokuvassa myös esimerkiksi ankka, hiiret)
Ihmisyysaste: puhuvat eläimet

 

babe-normal.jpg
Oman painokseni kansi on sama kuin elokuvan. Kerrankin elokuvan mainetta on hyödynnetty kirjan mainostamisessa!

 

Hoggetin isäntä voittaa markkinoilta possun. Yksinäinen porsas herättää paimenkoira Kirin (elokuvassa Fly) äidinvaistot, ja koira hoitaa porsasta siinä missä pentujaankin. Babe päättää ruveta paimeneksi Kirin tavoin. Eräänä päivänä se tapaa lampaan, Mään, joka on tuotu toipumaan sairaudesta. Mää tykästyy kohteliaaseen possuun. Hoggetin isäntä huomaa Baben kiinnostuksen paimentamiseen ja päättää kokeilla, mitä tämä osaa.

 

Kirja on lyhyt (127 sivua), helppolukuinen ja melko isotekstinen. Pidän kirjasta enemmän kuin elokuvasta, johon on lisätty tapahtumia ja ”hauskoja” hahmoja. Kirjasta tosin ei olisi saanut pitkää elokuvaa ilman lisäyksiä. Yksi elokuvaan lisätty hahmo on paimenkoira Rex. Tämän hahmon ymmärrän. Kirjassa Babella ei ole vakavaa vastustajaa, joka epäilisi porsaan kykyjä.

 

Minulle kirja on hyvänmielen kirja, vaikka siitä löytyy pari vakavaa tapahtumaa. Sävy on optimistinen. Kirjan sanomana on, että kohteliaisuudella ja ystävyydellä pääsee pidemmälle kuin komentelulla ja ilkeydellä.

 

Baben kasvu on otettu kirjassa huomioon. Elokuvaa varten tarvittiin 48 porsasta näyttelemään Babea, jotta porsas pysyisi tarpeeksi pienenä. Kutakin porsasta käytettiin kuvauksissa vain parin viikon ajan. Kirjassa Babe painaa alussa 15 kiloa ja sen sanotaan ahmivan ruokaa ja kasvavan. Lopun kuvituksessa se on lampaan kokoinen.

 

babekuvitus-normal.jpg

Babe opettelee paimentamaan ankkoja, ennen kuin siirtyy lampaisiin. Piirroskuvia on muutaman sivun välein, ja se on realistista ja nättiä. Kuvittanut Mary Rainer.

 

Kirjaan on jatkoa, nimeltä Ässä. Babesta polvi paranee. Se kertoo Baben porsaanporsaanporsaan Ässän tarinan. Ässä on Baben tapaan fiksu possu ja se saa kuljeskella Tubbsin isännän tilalla. Ässä ymmärtää loistavasti ihmiskieltä ja yrittää opettaa isäntänsä ymmärtämään porsasta. Hän pääsee koiraan ja kissaan tutustuttuaan sisälle taloon, jossa sitä kiehtoo televisio. Kirjassa on paljon Baben hyvänmielen henkeä, pois lukien ärsyttävä kohtaus, jossa Ässä juotetaan humalaan. Jos Babe iskee, kannattaa lukea tämäkin.

 

Elokuvasta on jatko Babe Suurkaupungissa. En pidä elokuvasta, se menee turhan komiikan puolelle. Tästä elokuvasta taas on tehty kirjaversio samalla nimellä. Visuaaliset vitsit eivät toimi kirjoitettuna sitäkään vähää kuin elokuvassa.

 

Samalta kirjailijalta on myös kirja Vesihevonen, josta on tehty vuonna 2007 elokuva Vesihevonen - legenda syvyyksistä. Se kertoo perheestä, joka huomaa ottaneensa nopeasti kasvavan hirviön hoteisiinsa. En ihastunut kirjaan, mutta luettavissa sekin on. Elokuva tuli tämän vuoden puolella televisiosta.

 

Kirja:
Dick King-Smith: Babe. Possu joka päätti päästä pitkälle
The Sheep-Pig (1983)
Suomentanut Päivi Isosaari

Otava 2002
127 sivua

 

Elokuva:

Babe – urhea possu (Babe)
1995
Ohjaaja: Cris Noonan

 

Saatavuus:

 

Suomeksi:
Kirja ei näytä olevan enää markkinoilla. Olen törmännyt siihen usein kirppareilla ja antikvaarisissa. Kannattaa katsoa myös huuto.net ja muut nettikaupat.

 

Englanniksi:
Painoksia on otettu enemmän kuin Suomessa, joten löytyy. Kirja on julkaistu Britanniassa nimellä The Sheep-Pig ja Yhdysvalloissa nimellä Babe the Gallant Pig.

 

Lähteet:
Los Angeles Timesin artikkeli Englanti. Kertoo eläintenkouluttajasta, joka koulutti sikoja elokuvaa varten.

 

 

Edit: 1.9.2014 Pari mokaa korjattu.