Genre: nuoret
Käsiteltävä eläin: metsäkauris/valkohäntäpeura (ihminen, jänis, saksanhirvi, orava, pöllö, muita metsän eläimiä)

Ihmisyysaste: puhuva eläin

 

bambiparempi-normal.jpg
Felix Saltenin Bambi. Kannen kuva (mahdollisesti): Hans Bertle.

 

Disneyn Bambin pohjalla on Felix Saltenin kirjoittama kirja Bambi: tarina metsästä. Minulle tämä kirja tuo mieleen kesäloman. Ensimmäisen kerran löysin kirjan lapsena kesälomalla, kun kävin paikallisessa kirjastossa. Sen jälkeen se piti lainata joka kesä. Muutama vuosi sitten törmäsin teokseen kirpputorilla. Kerrankin oli onnea!

 

Kirjassa Bambi syntyy suojaisessa tiheikössä. Utelias ja puhelias vasa alkaa pian ihmetellä maailmaa äitinsä opastamana. Hän tutustuu metsään ja eri eläimiin, juttelee näiden kanssa ja on aina innokas oppimaan jotain uutta. Bambi huomaa pian, että maailmassa riittää vaaroja, vaikkakaan äiti ei kerro niistä mielellään. Eräänä päivänä Bambi tutustuu muihin metsäkauriisiin. Hänen äitinsä ystävä on saanut kaksi vasaa, tyttö Falinen ja poika Gobon. Näistä kahdesta tulee Bambin ystävät.

 

Pikkuhiljaa Bambin emo alkaa liikkua muualla metsässä (kiima-aika), jättäen vasan yksin. Eräällä kerralla Bambi huutaa emoaan, kun yhtäkkiä hänen edessään on vanha, komeasarvinen metsäkauris. Kauris toruu Bambia ja kysyy, eikö tämä uskalla olla yksin. Saman tien kauris on jo poissa. Toruista huolimatta Bambi kunnioittaa vanhaa kaurista ja tahtoo tietää tästä enemmän. Faline kertoo pian, että kauris oli vanha ruhtinas. Kukaan ei tiedä miten vanha tämä on eikä missä hän asuu. Metsäkauris ja Bambin mieleen, ja hän törmäilee silloin tällöin ruhtinaaseen. Kirjan loppupuolella ruhtinaasta tulee paljon Bambin elämään vaikuttava hahmo.

 

Pahin pelko metsän eläinten elämässä on Hän. Hän joka iskee hampaillaan kaukaa ukkosen säestämänä, Hän joka jättää ansoja ja joka kutsuu kauriiden äänellä. Bambi kohtaa Hänet silloin tällöin, ja kauriit pohtivat paljon keskenään Häntä ja Hänen tapojaan.

 

Kirja on mukaansatempaava. Ehdottomasti yksi suosikkikirjoistani. Omassa painoksessani on pieniä kuvia sivun ylälaidassa tai sivussa. Olisin mielelläni niistä osan isompina, sen verran hyviä ne ovat. Kuvittaja on ollut Hans Bertle. Alempana yksi näytteenä.

 

bambikuvitusparempi-normal.jpg
Bambi ja vanha ruhtinas. Huomaa ruhtinaan pienet metsäkauriin sarvet ja vertaa Disneyn versioon! Kuvitus Hans Bertle.

 

Välillä kertomusta häiritsevät aikamuotojen vaihdokset: suurin osa kirjasta on kirjoitettu imperfektissä, mutta välillä preesens nousee pinnalle. Pariin otteeseen sorkkia kutsutaan kavioksi, mutta tämä voi olla suomentajan virhe. Pienenä mokana, yhdessä kohtaa pöllö pyörittelee silmiään. Pöllön silmät ovat niin suuret ettei päässä ole tilaa silmiä liikuttaville lihaksille, ja tämän takia pöllö kääntää koko päätään. Sitä en tiedä, oliko tämä tiedossa vuonna 1923.

 

Monia kirjan kohtauksia voi tunnistaa Disneyn elokuvasta. Paljon on kuitenkin muuteltu. Elokuvassa Bambi on valkohäntäpeura. Rumpali ja Kukka ovat vain elokuvaan tehtyjä hahmoja, jänis tosin näkyy kirjassa ajoittain. Elokuvan versio Bambin äidin kuolemasta on kirjaa koskettavampi.

 

Kirjasta on jatko-osa, jonka arvostelen heti seuraavaksi. Valitettavasti kirjaa ei ole käännetty suomeksi.

 

Disneyn Bambistakin on tehty jatko-osa, Bambi2. Se kertoo Bambin elämästä äitinsä kuoleman jälkeen. Metsän ruhtinas ottaa pojan huostaansa. Elokuva on suloinen, mutta ilmankin olisi pärjätty.

 

Kirja:

Felix Salten: Bambi: tarina metsästä
Alkuteoksen nimi: Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde (1923)
Suomentanut Sirkka Reinelä

WSOY 1982, 3. painos
171 sivua

 

Elokuva:

Walt Disney: Bambi
1942
Ohjaaja: David Hand

 

Kirjan saatavuus:


Suomeksi:
Oma painokseni on vuodelta 1982, en tiedä onko uudempia painoksia otettu. Onnea kirppareille ja antikvaarisiin kirjakauppoihin!

 

Englanniksi:
Kirja on julkaistu lähiaikoina englanniksi, joten nyt kirjaa saa hyvin. Kannattaa vilkaista esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan nettisivuilta. Huom: englanninkielinen nimi kirjalle on Bambi – A life in the woods. Pelkkä nimi Bambi viittaa johonkin Disneyn lastenkirjaan tai kuvakirjaan.

 

 

Edit 14.8.2014: kuvat vaihdettu parempiin. Pari typoa korjattu.