Genre: nuoret
Käsiteltävät eläimet: metsäkauris (ihminen; koira, jänis, orava, useita metsän eläimiä)

Inhimillisyysaste: puhuvat eläimet

 

Haluatko tietää kirjan koko juonen? Lue sitten Spoilauspostaus!

 

bambichildrenparempi-normal.jpg

Faline ja vasat. Kuvitus Richard Cowdrey.

 

Hankin itselleni Felix Saltenin Bambin jatko-osan. Valitettavasti kirja ei ole ilmestynyt suomeksi, joten ostin sen saksasta englantiin käännettynä: Bambi's Children: The story of a Forest Family. Sekä Bambi että Bambi's Children on julkaistu tänä vuonna uudestaan englanninkielellä, joten nyt kirjat saa helposti käsiinsä. Valitettavasti en saanut ihan kaikkea irti kirjasta, sillä huomasin paljon sanoja, joita en osannut. Enimmäkseen nämä tosin olivat lintulajeja ja muita lajien nimiä. Perusjuoni tuli selville.

 

Faline on saanut kaksi vasaa. Poika on nimeltään Geno, ja vasana hän on epävarma, mutta komentelee muita ja on epäkohtelias. Tyttö Gurri on turhankin huoleton. Metsäkaurisperheellä on ystävänä toinen perhe: emo Rolla, poika Boso ja tyttö Lana. Lapset ihmettelevät metsän maailmaa yhdessä. Gurri ja Geno tietävät olevansa Bambin lapsia, ja ovat ylpeitä tästä, onhan Bambi kauriiden johtaja. (Kirjassa ei käytetä sanaa ruhtinas. Liekö muutos saksankielisessäkin, vai onko asialla englanninkielinen käännös?) Bambi ei kuitenkaan ole käynyt vierailemassa vasojen ollessa hereillä. Kun perhe menee nukkumaan, Bambi ilmestyy paikalle. He vaihtavat vain pari sanaa, mutta vasat ovat vaikuttuneita isästään. Seuraavana iltana puhkeaa myrsky. Salama iskee läheiseen puuhun. Bambi ilmestyy paikalle ja vie perheen turvaan.

 

Viikkoja kuluu. Kauriiden kiima-aika lähestyy, ja Faline käy hajamieliseksi. Geno ottaa vastuuta perheen turvallisuudesta. Bambi ilmestyy paikalle ja kertoo, että Faline lähtee joksikin aikaa hänen mukaansa. Lasten täytyisi pärjätä se aika omillaan. Vasat ovat alkuun tyytyväisiä yksinoloon. He ovat menossa niitylle, kun linnut varoittavat. Gurri ei kuuntele. Kettu hyökkää niityllä vasan kimppuun. Yhtäkkiä kuuluu laukaus ja kettu kaatuu kuolleena maahan. Riistanvartija ampui ketun kauriin pelastaakseen. Mies tutkii Gurrin haavan. Se ei ole syvä, mutta vasa tarvitsee hoitoa. Mies ottaa Gurrin mukaansa. Geno juoksee metsässä huutaen äitiään, jolloin Faline ja Bambi ilmestyvät paikalle. Kun Bambi saa kuulla mitä tapahtui, hän lähtee ihmisen perään.

 

Muutamaan päivään Faline ja Geno eivät kuule Bambista tai Gurrista mitään. Sitten pöllö kertoo nähneensä, miten Gurri oli elossa miehen kantaessa sitä. Paikka minne mies vei on melko turvallinen.

 

Gurri herää tajuihinsa, kun riistanvartija on kantamassa sitä. Mikään vastustelu ei auta, mies on vahva, mutta ystävällinen. Gurri päätyy aitaukseen, jossa mies sitoo haavan. Gurri koittaa paeta aitauksesta, mutta aita on liian korkea ja vahva. Gurri ystävystyy sarvipöllön kanssa. Sarvipöllö on vanki, sitä käytetään elävänä syöttinä houkuttelemaan variksia ja muita tuholintuja. Linnut pöllön huomatessaan käyvät raivolla kimppuun, jolloin riistanvartija voi ampua ne. (Jostain syystä korostetaan pöllön hirveyttä, onhan se sentään lihansyöjä. Myöhemmin muut ihmettelevät, miten Gurri saattoi ystävystyä sen kanssa. Kuitenkin kauriit ovat hyviä ystäviä metsänsä pöllön kanssa!) Gurri alkaa tottua ihmisten turvaan. Se pysyttelee hereillä päivisin ja nukkuu öisin, toisin kuin metsässä. Se ei pelkää riistanvartijaa. Bambi on tietysti seurannut tytärtään, mutta ei ole uskaltanut ihmisten aukeille pihoille. Lopulta hän löytää oikean pihan ja loikkaa aidan yli. Hän yrittää saada Gurrin loikkaamaan, mutta Gurri on liian pieni. Gurri lupaa opetella ja jää hyppimään aitaa vasten, kun Bambi lähtee.

 

Kirjan juoni etenee tapauksesta toiseen, tai väliin vaarasta toiseen. Tärkeä seikka on myös Falinen perheen ja Rollan perheen vaihteleva ystävyyssuhde.

 

Ihmiset ovat kauriille ja muille metsän eläimille kummaa väkeä. Osa ampuu eläimiä, osa suojelee. Yleensä oravat säästyvät ammuksilta, mutta kun nuori poika tulee metsään, ovat kaikki eläimet kohteena. Toisaalta ihminen pelastaa ja hoitaa Gurrin kuntoon. Ihmiset ovat kirjassa enemmän esillä kuin Bambissa, ja välillä kerrotaan hetken näiden näkökulmasta. Ihmisten silmin ihmisten toiminta käy järkeen: riistanvalvoja suojelee ja ruokkii eläimiä rauhoitusaikaan. Koirat eivät saa kulkea vapaana. Alaikäisiä kauriita ei metsästetä edes metsästysaikana. Eläinten silmin riistanvartijakin on varmasti epäilyttävä, sillä hän metsästää myös itse: pariin otteeseen hän toivoo tavoittavansa Bambin metsästysaikana sarvet päässä.

 

Oman painokseni kuvitus hieman harmittaa. Pettymykseen voi tosin olla syynä myös Bambi-kirjan ihanalla kuvituksella, jossa metsäkauriit ovat todella metsäkauriita. Kirjan kuvittajana on ollut Richard Cowdrey, joka on ottanut mallia metsäkauriisiin jostain muusta eläimestä tai ehkä Disneyn Bambista. Bambilla ja muulla joukolla on hännät ja uroksilla on isot sarvet. Metsäkauriiden häntähän on lähes huomaamaton, eivätkä sarvikruunutkaan isoja.

 

bambischildren2-normal.jpg

Bambi ja Bambin tytär Gurri. Huomaa Bambin isot sarvet ja kauriiden hännät. Kuvitus Richard Cowdrey.

 

Kokonaisuudessaan kirja on luettava. Bambin tasolle se ei yllä. Sivuja on 361, mutta fontti on suurehko ja riviväli väljä.

 

Kirja:
Felix Salten: Bambi's Children. The story of a Forest Family
Bambis Kinder, eine Familie im Walde (1939)
Englanniksi kääntänyt: Barthold Fles

Aladdin 2014
361 sivua

 

Kirjan saatavuus:

 

Suomeksi:
Ei julkaistu suomeksi.

 

Englanniksi:
Kirja (ja myös sen ensimmäinen osa) on julkaistu lähiaikoina englanniksi, joten nyt kirjaa saa hyvin. Esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan nettisivuilta löytyy.

 

 

Edit 14.8.2014: kirjan kannen kuva vaihdettu parempilaatuiseen + spoileri Bambi-kirjasta poistettu.