Genre: tietokirjat, aikuiset
Käsiteltävät eläimet: afrikannorsu
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet

lovikorvan-normal.jpg
Kirjan kansi. Valokuvia löytyy kirjasta muutama.

Cynthia Mossin kirjan koko nimi on ”Lovikorvan klaani. Norsujen elämää Keniassa”. Tutkija tovereineen seuraa norsuperheiden elämää kolmentoista vuoden ajan Ambosellin kansallispuistossa. Tutkimuskohteina ovat useat eri perheet ja urokset, mutta erityisesti kirja kertoo neljästä perheestä. Näille annetaan nimet, jotka alkavat englanniksi T-kirjaimella. Tämän takia niitä nimitetään T-perheiksi. (Suomeksi käännettynä osa nimien alkukirjaimista on muuttunut.) T-perheiden johtajat, matriarkat, ovat kirjan alussa Risakorva, Tania, Lovikorva ja Teresia.


Kirja on jaettu lukuihin. Luvut on järjestelty vuosien mukaan, mutta lisäksi luvuissa on jokin teemansa, kuten pariutuminen tai kuolema. Jokainen luku alkaa kertomuksella norsujen elämästä, yleensä T-perheistä. Tutkija myöntää suoraan, että alun kuvaus on puolitieteellistä. Kaikkea hän ei ole havainnut: hän on kuitenkin nähnyt viitteitä ja osannut kertoa aiemmin koetun pohjalta, miten on mahdollisesti käynyt. Tämän hän perustelee sillä, että hän haluaa näyttää tapahtumat lukijalle, joka ei ehkä norsuista tiedä. Ainakin minulle lukujen alut kertoivat paljon. Luvun keskellä tutkija kertoo laveammin omasta tutkimustyöstään ja siitä, mitä on havainnut ja mihin edellinen kertomus viittaa. Lopuksi kerrotaan lyhyesti T-perheissä tapahtuneita muutoksia, kuten syntymiä ja kuolemia.


Kirja onnistuu tuomaan T-perheet elävästi esiin. Norsut ovat älykkäitä ja mielenkiintoisia eläimiä, ja suhteiden moninaisuus tulee ilmi. Luin kirjan nuorena viimeksi, mutta silti minulla oli voimakkaat muistikuvat kirjasta. Juuri tämän kirjan takia aikanaan ihastuin norsuihin.


Pidin kirjassa siitä, että tutkijan oma elämä ei ollut korostetusti esillä. Joissain kirjoissa saatetaan kertoa paljonkin tutkijan omasta elämästä. Minä luen kirjoja lukeakseni eläimistä tai niiden tutkimisesta, en ihmisen yksityiselämästä. Tässä kirjassa tasapainotus on mieleeni. Tutkija kertoo myös omasta, tutkijaystäviensä ja leirinsä elämästä, mutta pääaihe on aina norsut.


Kun luen tositapahtumiin perustuvaa kertomusta, mietin, miten eläimillä nykyään menee. Valitettavasti vain harvoin siihen saa vastausta – mutta tämä kerta on poikkeus! Kirjailijan tutkimusohjelman sivut löytyvät netistä: https://www.elephanttrust.org/. Polulla recourses → familyhistories löytyvät puiston norsuperheiden historiat, myös T-perheiden. Siinä hetkeksi lisäluettavaa, jos englantia osaa. Tutkimusohjelmalla on myös Youtube-kanava.


Jos norsut kiinnostavat, toinen norsukirja on Iain ja Oria Douglas-Hamiltonin Viisisataa elefanttia. Iain Douglas-Hamiltoniin viitataan tässäkin kirjassa useaan otteeseen, sillä hän on kuuluisa norsututkija. Kirja ei valitettavasti keskity koko aikaa norsuihin, vaan mukana on paljon muutakin. Viisisataa elefanttia on tätä kirjaa vanhempi, ja löytyvyys vielä huonompi. Fiktion puolelta voin vinkata Stephen Baxterin Mammutit-sarjan. Mammutit käyttäytyvät sarjassa norsujen tapaan. Arvostelen Mammutit-sarjan joskus myöhemmin.


Kirjan tiedot:
Cynthia Moss: Lovikorvan klaani. Norsujen elämää Keniassa
Alkuteos: Elephant Memories. Thirteen years in the Life of an Elephant Family (1988)
Suomentanut Liisa Paakkanen
Weilin + Göös 1989
383 sivua


 

Saatavuus:

Suomeksi:
Vanha kirja. Onnea etsintöihin!

Englanniksi:
Kirja on julkaistu useaan otteeseen, joten löytyy hyvin.