Playstation 3.
Inhimillisyysaste:
Survive mode: (selviytyminen) tavalliset eläimet
Story mode: (tarina) puhuvat eläimet

 

Laitan kirja-arvostelujen sekaan peliarvostelun. Jos Playstation 3 löytyy, tässä peli jota kannattaa kokeilla!

 

Ihmiset ovat kadonneet. Jäljellä on romuttunut Tokio, jossa kasvit alkavat rehottaa. Lemmikit koittavat selviytyä ilman ihmisiä. Lisäksi kadulla vaeltelee eläintarhasta karanneita eläimiä, joten elossa koittavat pysyä niin japaninhirvet, kissat kuin tiikeritkin.

 

Pelissä voi valita kahden eri tilan välillä: joko ratkaista tarinaa tai koittaa vain selviytyä mahdollisimman pitkään. Nämä kaksi eroavat toisistaan, joten kerron seuraavaksi niistä erikseen.

 

Selviytymisessä täytyy pitää eläimen sukulinja elossa mahdollisimman pitkään. Mitä pidempään säilyy hengissä, sitä suurempia eläimiä tulee vastaan ja sitä suurempia laumoja pedot muodostavat. Pelata voi joko petoeläimellä tai kasvinsyöjällä. Välimuotoja ei ole, karhu syö pelkkää lihaa eikä koske hedelmiin. Lajeja on alussa vain kaksi, pomeranian-koira ja japaninhirvi. Kun eläimillä pelaa, saa mahdollisuuden avata uusia eläinlajeja. Lajeja sanotaan olevan 80, mutta osa on saman lajin eri väriversioita tai erikseen ostettavia lajeja. Eri lajeja saa pelissä lisää ostamatta 40. Suurin osa eläimistä on nisäkkäitä. Lintuja on kolme, dinosauruksia kaksi ja krokotiilin voi ostaa. Eläimiä olisi voinut valita monipuolisemmin. Koira- ja kissaeläimet ovat hyvin edustettuina, mutta esimerkiksi yhtään jyrsijää ei joukossa ole. Olin silti onnessani, kun tajusin voivani pelata täplähyeenalla ja savannikoiralla (vanha nimi hyeenakoira).

 

Tarinatilassa suoritetaan pieniä tarinanpätkiä. Tarinaa ei ole yhtään auki heti aluksi: selviytymistilassa täytyy etsiä vihjeitä, joita tarpeeksi keräämällä saa auki uuden tarinanosan. Tarinatkin kietoutuvat tietyn eläimen selviytymisen ympärille. Kahdessa viimeisessä tarinassa selvitetään, mitä ihmisille tapahtui. Kun selviytymisessä eläimet eivät kommunikoi keskenään, tässä ne puhuvat eri lajeille (tosin välianimaatioissa) ja esimerkiksi kilpailevat, kumpi pojista saa johtajuuden. Kuvakulmat vaihtelevat hauskasti tarinanosasta toiseen: ensin beaglejen täytyy vallata alue tosakoiralaumalta, ja seuraavassa tarinassa pitää paeta tosalla beaglejä. Koirat ovat isossa roolissa, muitakin eläimiä olisi voinut käyttää. Osa tehtävistä on vaikeita. Onneksi epäonnistuessa peli palaa aiempaan kohtaan ja saa yrittää uudestaan.

 

Selviytyminen noudattaa kaikilla samaa kaavaa. Niin norsu, hevonen kuin koirakin käyttäytyvät samoin. Jokainen ottaa itselleen alueen ja elää poikamieslaumoissa (pelattava eläin sisaruksineen on uros, paitsi lehmä on naaras ja leijonanaaras on valittavissa). Johtava eläin pariutuu yhden naaraan kanssa. Tarinoissa eläimien erilaisuus on otettu huomioon. Naarasleijona metsästää, ja uroksella pelatessa pitää pelastaa pennut vierailta leijonauroksilta. Selviytymisessä lajien nopeus, puolustus- ja hyökkäysarvot vaihtelevat. Silti joidenkin lajien välillä ulkonäkö on tärkein ero. Tämän takia lopulta on sama, millä lajilla pelaa. Olisin toivonut eläinten toimivan oman lajinsa tavoin, ja tämä tiputtaa roimasti pelin pisteitä.

 

Pelissä on haastetta. Alkuun kuolin koko ajan, enkä ole pelaajana aloittelija. Eläinten avaaminen lähtee kummasti liikkeelle pienistä lajeista, kuten kissoista ja kaniineista. Vasta aivan lopussa saa isoja eläimiä, kuten leijonan tai norsun. Eikö toisinpäin olisi ollut parempi, jolloin peli olisi vaikeutunut luonnollisesti? Kaikkien eläinlajien saaminen ja tarinan vihjeiden kerääminen vie aikaa.

 

Pelin hankkiminen voi valitettavasti olla haastavaa. Se on julkaistu 2012. Peli on ilmeisesti ladattavissa Playstation 3:n nettikaupassa. Jos pelin haluaa ihan levynä itselleen, niin yksittäisenä tätä ei löydy. Sen sijaan nimellä ”Best of PlayStation Network Vol. 1” saa levyn, joka sisältää neljä englanninkielistä peliä: Tokyo Jungle on niistä yksi. (Muut ovat When Vikings Attack, Sound Shapes ja The Fat Princess.)

 

Pakolliset varoitukset: peli sisältää väkivaltaa. Enimmäkseen eläimet tappavat eläimiä. Ihmisen ja homo erectuksen pystyy lataamaan pelattavaksi hahmoksi. Homo erectus näkyy myös kentillä, kun on päässyt selviytymisessä hyvin pitkälle. Ihmisiä ei tietokoneen ohjaamana näy. Eläinten pariutuessa uroksen voi nähdä nousevan naaraan selkään, sitten näyttö tummenee. Ihminen ja homo erectus eivät lisäänny.

 

Linkkejä muualle:
Tokyo Jungle Wiki Englanti.
Listaus pelissä olevista eläinlajeista Englanninkielisestä Wikistä.