Genre: nuoret

Käsiteltävä eläin: hevonen (ihminen, useita Australian eläimiä)
Ihmisyysaste: puhuvat eläimet

 

Aikoinaan Hopeaharja oli tv-sarja Suomessa, ja sitä sai myös videolla. (”Thowra, tuo uljas Thowra! Kuin tuuli levoton hän vapaa on!”) Muistan harmitelleeni, että ohjelma näkyi Nelosella, joka ei silloin näkynyt koko maassa. Kun törmäsin kirjaston poistohyllyssä teokseen Thowra, hopeaharja, muistin tv-sarjan heti ja nappasin kirjan mukaani.

 

thowra-normal.jpg
Muuta kuvitusta ei kirjassa ole. Kannen kuvittaja Matti Lehtonen.

 

Bel Bel synnyttää myrsky-yönä varsan. Orivarsa on hopeisen värinen, siis samanvärinen kuin emonsa. Bel Bel arvaa, että varsa saa koko elämänsä paeta ihmisiä ja tarvitsisi nopeutta. Sen ja myrskyisän yön kunniaksi tamma antaa varsalle nimen Thowra, tuulen poika. Myös Bel Belin hyvä ystävä synnyttää samana yönä orivarsan, joka saa nimen Myrsky. Orit varttuvat isänsä Jarramanin laumassa, mutta emot liikkuvat mielellään muuallakin vuoristossa. Bel Bel koittaa opettaa kaiken tietämänsä Thowralle, ja varsasta tulee nopea, nokkela ja varmajalkainen.

 

Muut varsat eivät ole ystävällisiä Thowralle ja Myrskylle, sillä varsojen jonkinlainen johtaja Nuoli inhoaa Thowraa ja kiusaa näitä aina kun ehtii. Thowra itsekään ei ole syytön, hän härnää joskus hitaampaa ja kömpelömpää Nuolta.

 

Eräänä päivänä ori Jarraman saa haastajan. Tammat ovat jo aiemmin arvanneet sen päivän tulevan, kun nuorempi ori Brolga päättää ruveta alueen hevosten johtajaksi. Taistelu päättyy Jarramanin kuolemaan. Taistelua säikähtäneet, nyt jo kaksivuotiaat orivarsat lähtevät karkuun, mukana myös Thowra ja Myrsky.

 

Thowra ja Myrsky viettävät poikamieselämää, kunnes tulee aika, jolloin he perustavat oman laumansa. Ystävyys kuitenkin säilyy, vaikka molemmat ovat oreja. Thowra saa pakoilla ihmisiä, kuten Bel Bel aikoinaan ennusti. Vaikka Thowra pelkää ihmisiä eikä halua jäädä kiinni, on hän samalla hyvin utelias. Hän jopa varastaa ihmisiltä upean kullanvärisen tamman, Kultaharjan. Tämän jälkeen ihmiset eivät jätä hevosia rauhaan. Kultaharjasta kiinnostuu myös Brolga. Thowra tietää, että eräänä päivänä tulee sen vuoro haastaa Brolga villihevosten johtajuudesta. Ensin sen kuitenkin täytyy vielä kasvaa ja voimistua.

 

Kirja on mukaansatempaava, muistan ahmineeni sen ensimmäisellä lukukerralla. Luettava se oli nytkin, mutta huomioni meni odottaessa, milloin Thowraa seuraavaksi ylistetään. Ymmärrän kyllä jos ihmiset tai Bel Bel äitinä ajattelee Thowran olevan kaunis, uljas ja upea. Mutta kertoja toistaa sitä joka käänteessä ja yhdessä kohtauksessa jopa Thowra itse ajattelee niin!


Tv-sarjaan on tullut uusia eläimiä, esimerkiksi Benni-kenguru. Kirjassa muita eläimiä näkyy, mutta niitä ei nimetä. Niille vain jutellaan ohimennen tai ne varoittavat hevosia. Thowran äitiä Bel Beliä ei sarjassa näy lainkaan, vaikka se on kirjassa tärkeä hahmo. Sen sijaan tamma Boon Boon näkyy enemmän. Boon Boon ei kirjassa ole selvä Thowran rakkauden kohde. Thowra nappaa nimeämättömiä tammoja laumaansa ja vasta myöhemmin yksi niistä esitellään Boon Booniksi. Sen jälkeen se näkyy säännöllisesti, Boon Boon on viisas tamma ja johtaa laumaa, jos Thowra ei ole paikalla.

 

Kirja on ensimmäinen osa kirjasarjasta. Suomeksi muita osia ei ole käännetty. En ole hankkinut muita osia, joten en pysty kertomaan niistä enempää. Sarjaa on myös käännetty ruotsiksi, muttei kai kokonaan.

 

Näyteltyyn elokuvaan Hopeaharjasta en ollut aiemmin törmännyt, mutta sellainenkin löytyy.

 

Kirja:
Elyne Mitchell: Thowra, Hopeaharja
Alkuteoksen nimi: The Silver Brumby, 1958
Suomentanut Pirkko Talvio

Otava 1982
219 sivua

 

Tv-Sarja:
Hopeaharja (The Silver Brumby)
1994-1998
39 jaksoa, 3 kautta
Käsikirjoittajat: Jon Stephens, Judy Malmgren
 

Elokuva:

Hopeaori (The Silver Stallion)
1993
Ohjaaja: John Tatoulis

Pääosissa: Caroline Goodall, Russell Crowe

 

Saatavuus:

 

Suomeksi:

Vanha kirja. Onnea kirppareille!

 

Englanti:
Ainakin Bookdepositorysta löytyy joitain sarjan osia.

 

Linkkejä muualle:

Wikipedian artikkeli Englanti. Wikipedian artikkeli, jossa lueteltu englanniksi ilmestyneet kirjat.
Englanninkielinen kotisivu Esittelyä kirjasarjasta. Täältä löytyy listaus ruotsinkielisistä kirjoista.