Genre: aikuiset
Käsiteltävät eläimet: tiikeri, ihminen (koira, leopardi)
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet

ihmissyojatiikereita-normal.jpg
En huomannut merkintää kannen kuvittajasta.

 

Nara vinkkasi minulle Jim Corbettin kirjan Ihmissyöjätiikereitä. Kirja oli iloinen yllätys. Osin innostuin jo kirjan painovuodesta, kirjastoni kappale on vuodelta 1947. Vanhoja kirjoja on aina hauska lukea ja vertailla käsityksiä nykypäivään.
 

Jim Corbett on valkoinen mies, joka kertoo kirjassa metsästyksestään. Hänet kutsutaan metsästämään tiikereitä ja leopardeja, jotka ovat ihmissyöjiä. Kirja keskittyy näiden tiikereiden jahtiin. Vähän tilaa ovat saaneet Corbettin koira Robin, jotkut karjaa tappavat tiikerit ja leopardit sekä ison kalan nappaus, sillä mies myös kalastaa.
 

Vaikka eläimiä metsästetään, Corbett arvostaa niitä. Hän on varma, että normaalisti nämä eläimet eivät tapa ihmisiä. Se tuleekin ilmi, usein eläimillä on vanhoja vammoja ja ne siirtyvät ihmissyöntiin pakosta. Osa tiikereistä tappoi jopa satoja ihmisiä elinaikanaan. Corbettin kirja tuo esille sen, miten tiukille ihmissyöjän ajaja joutuu. Tiikeri liikkuu hiljaa ja voi lymyillä missä pusikossa tahansa.


Kirja on mukaansa tempaiseva. Vanhuus näkyy hieman lausevalinnoissa, mutta kirja ei ole hankala luettava. Vanhuudesta huolimatta kirja kohtelee Intian alkuperäisväestöä hyvin, vain siellä täällä on pientä alentuvuudentunnetta.


Jim Corbett eli vuosina 1875-1955. Kirja ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 1944. Hän tuli kuuluisaksi juuri ihmissyöjäeläinten metsästyksellä. Myöhemmin hän innostui valokuvauksesta ja alkoi kuvata ja videoida tiikereitä. Hän oli mukana perustamassa kansallispuistoa, joka Corbettin kuoltua nimettiin hänen mukaansa Jim Corbett National Parkiksi. Puisto perustettiin bengalintiikereiden hyväksi.
 

Jim Corbett kirjoitti muitakin kirjoja, mutta niitä ei ole käännetty suomeksi.

 

Kirjan tiedot:
Jim Corbett: Ihmissyöjätiikereitä
Man-Eaters of Kumaon (1944)
Suomentanut Pekka Häkli

Tammi 1947
234 sivua


 

Saatavuus:

Suomeksi:
Kirjan ensimmäinen painos on julkaistu vuonna 1947 ja toinen vuonna 1998. Onnea etsintöihin!

 

Englanniksi:
Löytyy ainakin 90-luvun painoksina. Myös kirjailijan muuta tuotantoa on saatavilla.

 

Lähteet:

Wikipedia: Jim Corbett Englanti. Wikipediasta löytyy tietoa kirjoittajan elämästä. Myös julkaistut kirjat on lueteltu.