Genre: nuoret ja aikuiset
Käsiteltävät eläimet: miekkavalas, ihminen (muita meren eläimiä, kuten hylkeitä, haita ja valaita)
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet


Jeremy Lucasin kirja kertoo miekkavalaista. Kovin kummoinen lukukokemus se ei ole. Jälleen unohdin kuvata kannen.


Miekkavalas Miekka syntyy pieneen perheeseen, johon kuuluvat vain sen isä Tähtikylki ja emo Tumma. Miekka opettelee elämää hyisessä meressä. Valaat kulkeutuvat Hyljesaarelle. Hylkeet kokoutuvat sinne synnyttämään, ja ne tarjoavat hyvän ravintoapajan. Saarella asuu kuitenkin pariskunta, jonka mies hermostuu miekkavalaiden jatkuvaan saalistukseen. Mies ampuu Tähtikylkeä ja osuu selkärankaan. Tähtikylki kulkee muiden avulla merelle, mutta lopulta sen voimat loppuvat ja se menehtyy.


Miekka ja Tumma jatkavat kahden matkaansa. Ne kuitenkin toivovat parvea ympärilleen. Sitten ne tapaavat suuren parven ja sen johtajan Arpiselän. Kaksikko hyväksytään mukaan.


Kirja on selvästi valaansuojelun puolella. Sitä jauhetaan liikaakin, pienempikin määrä olisi riittänyt. Omaan mieleeni teksti oli liian kuvailevaa. Meriluontoa kuvailtiin laajasti ja välillä käsiteltiin muutaman kappaleen verran muita eläimiä.


Suurin ongelma kuitenkin on, että kirja on monin kohden väärässä miekkavalaiden elämästä. Kirja on kirjoitettu 1981, joten voi olla, että sen jälkeen tietoa on tullut lisää. Kirjan valasparvia johtaa uros, loput koostuvat naaraista ja poikasista. Urokset vaihtavat aikuistuessaan parvea, ja taistelevat johtajuudesta. Oikeasti parvet ovat matriarkalliset: ne koostuvat äidinpuoleisista suhteista ja naaraat myös johtavat. Uroksetkin jäävät emojensa luo ja täysikasvuisia uroksia on noin viidennes parvesta. Miekkavalaat pariutuvat toisten parvien miekkavalaiden kanssa välttääkseen sukusiitosta. Kirjassa miekkavalaat ovat täysikasvuisia oikeita nopeammin (kirjassa Miekka lähtee omille teilleen 3-vuotiaana ja saa poikasen alulle hieman myöhemmin: luonnossa miekkavalaat ovat sukukypsiä 15-vuotiaana). Lisäksi urokset tuovat useassa kohdassa naaraille ruokaa, kun nämä eivät voi sukeltaa ja jättää poikasta yksin. Ruuan tuomisesta en löytänyt lähteitä. Sen sijaan koko parvi hoitaa poikasia, joten poikasen jäädessä muiden hoiviin emollakin on mahdollisuus etsiä ruokaa.


Viimeisenä nipotuksena, en tajua kirjan suomenkielistä nimeä. Mikä yksinäinen? Miekka on vain yhden luvun ajan yksin. Englanninkielinen nimi Whale, Valas, on tylsä mutta ainakin tarkempi.


Ihan luettava kirja, mutta tuskin luen toista kertaa liiallisen kuvailun ja virheiden vuoksi.


Miekkavalaista on julkaistu vuonna 2014 dokumentti Blackfish, joka ilmeisesti kuvaa miekkavalaiden kohtelua Seaworld-puistossa. Oikeasti valtameren tilavuudessa elävä, läheisiä perhesuhteita tarvitseva eläin ei ole omiaan pieniin tankkeihin. Dokumentti seuraa läheisesti tarinaa miekkavalaasta, joka tappoi hoitajansa. Dokumentti sai Seaworldin kävijämäärät alenemaan jopa kolmanneksella. En ole nähnyt dokumenttia, mutta mainitsin, kun sellaisen löysin.
 

Kirjan tiedot:
Jeremy Lucas: Valtameren yksinäinen
Alkuteos: Whale (1981)
Suomentanut Erkki Hakala
WSOY 1982

 

Saatavuus:

Suomeksi:
Vanha kirja. Onnea etsintään!

Englanniksi:
Ei ole julkaistu lähivuosina. Käytettynä löytyy.

 

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miekkavalas

http://en.wikipedia.org/wiki/Killer_whale

 

Edit: kirjoitusvirheitä korjattu