Käsittelin sarjassa Kirjasta televisioon ja elokuvaan seitsemän kirjaa, joista on tehty elokuva tai tv-sarja. Lista sarjan postauksista löytyy täältä.

Kirjoja lukiessa ihmettelin, etteivät suomalaiset kustantamot ole hyödyntäneet mahdollisuutta ilmaiseen mainokseen, kun tv-sarja tai elokuva on ollut kaikkien mielissä. Babe-kirja on ainoa poikkeus: kansi on sama kuin elokuvalla. Muissa elokuvaa myöhemmin ilmestyneissä kirjoissa (Satayksi dalmatialaista, Pelastuspartio Bernand ja Bianca, Bambi) elokuvaa ei ole mainittu kirjan kannessa. Loput kolme kirjaa (Thowra, Topi ja Tessu, Kaukametsän pakolaiset) ovat ilmestyneet suomeksi ennen elokuvaa tai tv-sarjaa, mutta uusintapainoksia ei kai ole otettu, kun elokuva/sarja on ilmestynyt. En tosin tiedä, mitä mainoksissa on kirjoista sanottu.

Aiheesta tietoa etsiessäni törmäsin kirjoihin, joita en ole itse lukenut. Tämä tarkoittaa sitä, ettei niitä löydy omasta kirjastostani ja/tai ne saattavat olla vain englanniksi. Tai sitten olin lukenut kirjan, mutten katsonut elokuvaa. Kerron niistä lyhyesti sen, mitä sain selville.


Dumbo

Dumbo perustuu Helen Abersonin (kirjoittaja) ja Harold Pearlin (kuvittaja) lastenkirjaan. Kertomus oli tehty rullamuodossa, jossa rullattiin yksi kuva kehikon läpi tarkasteltavaksi. Myöhemmin se painettiin myös kirjana, tosin pienenä painoksena. Suomeksi sitä ei ole käännetty. Englanniksi kirjan sisällön voi lukea täältä:
 

Kaunotar ja Kulkuri

Kaunotar ja Kulkuri perustui alkuun Joe Grantin ideaan. Hänen oma englanninspringerspanielinsa Lady oli mustasukkainen uudesta vauvasta. Walt Disney ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, sillä tarinassa ei ollut tarpeeksi jännitystä. Hän osti oikeudet Ward Greenen tarinaan Happy Dan, the Whistling Dog. Disney ajatteli, että Ladyn tarina saisi potkua, jos se ihastuisi tarinan kyyniseen hahmoon. En valitettavasti löytänyt mistään tietoa, millainen tarina on. Kaiketi siitä otettiin vain hahmo, ei juonta. Greene kirjoitti myöhemmin elokuvasta kirjaversion, joka julkaistiin kaksi vuotta ennen elokuvaa. Walt Disney itse halusi sitä, jotta katsojat tuntisivat tarinan. Kumpaakaan kirjaa ei ole käännetty suomeksi.

Lähteet:
Wikipedian sivu (englanniksi)
 

Lotta ystäväni

Lotta ystäväni on E. B. Whiten kirjoittama kirja. Porsas Vilppu kuulee, että se aiotaan tappaa lihaksi. Se päättää kysyä apua hämähäkkiystävältään Lotalta. Kirja on käännetty suomeksi. Elokuvia kirjasta on ilmestynyt useita: animaatioelokuva Laulava Porsas vuonna 1973, tämän jatko-osa Laulava porsas: Suuri seikkailu 2003 ja näytelmäelokuva Lotta ystäväni 2006. En ole nähnyt noista yhtäkään.
 

Perheeseemme kuuluu leijona

George Adamson ampuu hyökkäävän leijonanaaraan, ja tajuaa sitten tämän vain puolustaneen pentujaan. Hän pelastaa pennut ja vie ne kotiinsa, jossa myös Joy Adamson hoitaa niitä. Yksi pennuista, Elsa, jää heille. Aikuisena se on tarkoitus palauttaa luontoon. Joy Adamson kirjoitti Elsasta kirjan Perheeseemme kuuluu Leijona. Myöhemmin kirja sai myös kaksi jatko-osaa. Kirjasta on ilmestynyt elokuva Elsa - Vapaana syntynyt vuonna 1966. George Adamsonin elämänkerroissa kerrotaan filmin teosta ja filmiin kuvatuista leijonista. Kirja on ilmestynyt suomeksi, samoin sen jatko-osat ja George Adamsonin elämänkerrat. Myös elokuvan pitäisi löytyä suomiteksteillä, mutten saanut sitä käsiini.
 

Legenda suojelijoista

Soren-pöllö kidnapataan. Hän joutuu Rautanokan linnoitukseen, mutta onnistuu karkaamaan. Ystäviensä kanssa hän lähtee etsimään legendaarisia Suojelijoita, jotka voisivat auttaa taistelussa Rautanokkaa vastaan. Elokuva perustuu Kathryn Laskyn kirjasarjaan Guardians of Ga'Hoole, jota ei ole valitettavasti käännetty suomeksi. Elokuva kertoo kolmen ensimmäisen kirjan tarinan. Se löytyy suomeksi dubattuna.
Linkkejä:
Wikipedian sivu, englanniksi. Sivulta löytyy lista sarjan kirjoista.

 

Apinoiden planeetta

Pierre Boullen scifikirja kertoo tarinan avaruusaluksesta, joka laskeutuu planeetalle. Planeetalla ihmisapinat hallitsevat, ja ihmiset ovat puhetaidottomia eläimiä. Apinat kohtelevat ihmisiä eläinten tavoin. Kirjasta on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja. Koko lista löytyy Wikipediasta:Vanhempi elokuva seuraa kirjaa tarkemmin kuin Tim Burtonin 2001 elokuva. Olen lukenut kirjan (kannattaa lukea) ja nähnyt kaksi elokuvaa vuosia sitten, mutten millään jaksanut katsoa niitä uusiksi. Ehkä arvostelen kirjan joskus erikseen.