Genre: fantasia, huumori, nuoret
Käsiteltävä eläin: kissa, rotta, ihminen
Inhimillisyysaste: kulttuuri hallussa

Kirja kuuluu Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarjaan. Sarjan kirjat voi lukea missä järjestyksessä tahansa, ja tämä kirja kuuluu sarjaan tavallista löyhemmin.

morris.jpg
Kannessa Morris ja joitain rottia. En saanut kirjasta kunnon kuvaa, kiitos tumman kannen. Kuvittajasta ei mainintaa.

Morris-kissa ja joukko rottia eleli joskus velhoyliopiston läheisyydessä, ja sieltä tarttunut taika sai ne tietoiseksi itsestään. Rottia ajaa toive saaresta, jolla ne voisivat elää omassa yhteisössään. Morrisilla on muita suunnitelmia. Se haluaa rahaa. Koska rotatkin tarvitsevat rahaa haaveensa toteuttamiseen, ne ovat kissan mukana. Mukaan on lisäksi otettu soittajapoika. Suunnitelma rahan hankkimiseen on leikkiä pillipiiparia. Rotat levittäytyvät ensin kaupunkiin ja aiheuttavat tuhoja, minkä jälkeen poika johdattaa rotat pois ja saa rahaa palkkioksi. Joukko tulee kaupunkiin, jossa rotat ovat tuhonneet lähes kaiken syötävän. Jotain outoa on kuitenkin tekeillä, sillä alkuperäisiä rottia ei löydy, vaikka niitä pitäisi olla vilisemällä.

Kuten Pratchettin muukin Kiekkomaailma-sarja, kirja on humoristinen. Hahmot ovat omalaatuisia ja juoni kiinnostava. Huumorista huolimatta Pratchett käsittelee kirjoissaan vaikeitakin aiheita. Tässä kirjassa käsitellään ihmisen ja eläinten suhdetta. Mitä jos eläimet olisivat ihmisen tasolla tietoisuudessa ja älyssä? Miten ihmiset siihen suhtautuisivat? Miten eläimet järjestäisivät oman elämänsä?

Minusta oli erityisen hauska seurata rottia. Tietoisina ne olivat alkaneet kehittää moraalia ja sääntöjä. Osa jopa lukee sujuvasti. Niiden nimet on otettu säilykepurkeista, joten hahmoilla on sellaisia nimiä kuin Sardiini, Tummapaahto tai Persikkasäilyke. Ne eivät kuitenkaan ymmärrä täysin lukemaansa eivätkä ihmismaailmaa. Ne kantavat lasten satukirjaa mukanaan tärkeänä kirjana, vaikkakin ne vielä pohtivat sen tarkoitusta. Rottien välillä syntyy myös kinaa, sillä mukana on erilaisia luonteita. Lisäksi niillä sukupolven kuilu vanhojen, vanhaan tapaan käyttäytyvien rottien ja uusien, itsestään kehittävien nuorten välillä. Seurasin mielenkiinnolla rottien ponnistelua, sillä ne haluavat ihmisten inhoamasta eläimestä tasaveroiseen asemaan. Lopputulos on melko uskottava, taikaiskusta tilanne ei muutu.

Terry Pratchett on kirjoittanut huimasti muita kirjoja. Päähenkilöinä ovat yleensä ihmiset tai taikaolennot (ihmissusia, vampyyreitä, noitia yms.), tämä kirja on poikkeus. Eläimiä on kuitenkin monessa kirjassa sivuhenkilönä. Jos fantasia kiinnostaa, kannattaa tutustua.
 

Kirjan tiedot:
Terry ja Lyn Pratchett: Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät
The Amazing Maurice and His Educated Rodents (2001)
Suomentanut Leena Peltonen

Karisto Oy 2002
287 sivua

 

Saatavuus:

 

Suomeksi:

Ei markkinoilla, joten onnea etsintään!

Englanniksi:
Näyttää olevan yhä markkinoilla.