Genre: scifi, aikuiset
Käsiteltävät eläimet: ihminen, simpanssi, gorilla, oranki

Inhimillisyysaste: kuin ihmiset

 

Käsittelin Pierre Boullen Apinoiden planeetan pikaisesti kirjasta televisioon ja elokuvaan -sarjan loppuvinkeissä. En edelleenkään ole jaksanut katsoa elokuvia uudelleen, joten esittelen pelkän kirjan.

 

apinoidenplaneetta.jpg

Kannen kuvittajaa ei mainita.

 

Jinn ja Phyllis ovat avaruudessa huvimatkalla, kun he näkevät avaruudessa jotain kiiltävää. Esine paljastuu pulloksi, jossa on kirjoitusta. Tekstin on kirjoittanut Odysseus Mérou, Maan ihminen. Loppu kirjasta kertookin hänen tarinaansa.

 

Odysseus lähtee professorin ja toisen matkakumppanin tutkimusmatkalle kohti Betelgeuze-tähteä. Yksi Betelgeuzen planeetta osoittautuu elinkelpoiseksi, ja he laskeutuvat planeetan viidakkoon. Yllätyksekseen he törmäävät ihmisnaiseen. Nainen on täysin alaston, käyttäytyy kuin eläin eikä puhu. Maan ihmisten puhe, nauru ja vaatteet saavat hänet pelon valtaan. Odysseus nimeää naisen Novaksi, ja he ystävystyvät tämän kanssa. Myöhemmin muitakin ihmisiä tulee paikalle. Nämä kuitenkin ärsyyntyvät, repivät Maan ihmisiltä vaatteet päältä ja tuhoavat avaruusaluksen. Odysseus ja tämän matkakumppanit päätyvät ihmisten asuinpaikkaan, jossa nämä elelevät sademetsän apinoiden tapaan.

 

Seuraava päivänä tulee uusi uhka. Metsä täytyy kovista äänistä ja aseen paukahtelusta. Odysseus tajuaa olevansa takaa-ajettu. Kaiken huipuksi ajon järjestäjänä ovat ihmisapinat, jotka käyttävät vaatteita ja ovat selvästi älyllisiä. Odysseus välttää kuoleman, mutta jää vangiksi. Hän ja Nova päätyvät laboratorioon, jossa ihmisapinat tutkivat heitä. Odysseus yrittää saada apinat uskomaan, että hän on älyllinen olento. Onnekseen hän saa simpanssinaaras Ziran puolelleen.

 

Kirjassa käsitellään ihmisen ja eläimen eroa. Miten Odysseus saa ihmisapinat uskomaan, että hän on elollinen olento, eikä vain matki apinoita? Uskoisimmeko me miten helposti, että jokin eläinlaji on yhtä älyllinen ja tunteva kuin ihminen, ja vielä puhuukin? Vai ohitettaisiinko tieto olankohautuksella, että asia on vain inhimillistämistä ja puhe matkimista? Kirjassa puhutaan myös eläinkokeista. Ihmisapinat tekevät kokeita ihmisillä tieteensä eduksi. Odysseus tietysti kammoaa näitä, mutta joutuu myöntämään, että Maassa samoja kokeita on tehty ihmisapinoilla.

 

Kirja on 60-luvulta, mikä näkyy vähän. Ainakin naisella ja miehellä on omat elinpiirinsä, huipulla naisia ei juuri näy. Zira tosin on suhteellisen hyvässä asemassa. Gorillat kuvattiin väkivaltaisina ja tyhminä, niiden sanottiin jopa tappavan huvikseen ja syövän lihaa. En tiedä, oliko käsitys gorilloiden väkivaltaisuudesta vielä 60-luvulla elossa.

 

Ärsytyksen aiheita kirjassa riitti. Odysseus mieltää ihmisen vallan huipulle ja tuo tätä esiin turhan usein. Hänestä planeetan ihmisiltä puuttuu silmistä jotain, koska he eivät ole tietoisia ja heiltä uupuu sielu. Ainakaan itse en ole nähnyt tietoisuuden puutetta eläinten silmistä. Odysseuksella menee pitkään tottuessa ihmisapinoihin ihmisten tehtävissä. Kirjan loppupuolella hän sanoo tottuneensa tähän, mutta kuitenkin hän pitää ihmisiä ylempiarvoisina.

 

Vielä ärsyttävämpi on Nova, tai lähinnä tämän ja Odysseuksen suhde. Nova on fiksu planeetan ihmiseksi, mutta hänen katseensa on alussa tyhjä ja hän on eläimellinen. Odysseus kuitenkin ihastuu Novaan. Siis ihmiseen, jonka tietää olevan eläimen asteella, ja jolla ei ole mahdollisuuksia sanoa asiasta mielipidettään. Yäk. Kaiken huipuksi Odysseus yhdessä vaiheessa sanoo suoraan kiusaavansa Novaa. Nova pelkää taskulamppua, ja välillä Odysseus osoittelee lampulla Novaa vain huviksensa! Nova yrittää opetella ihmiskieltä, vaikkei täysin onnistukaan. Ja nyt tulee spoilaus: Odysseus saattaa Novan raskaaksi. Äitiyden ihme saa Novan kukoistamaan, hänen silmiinsä tulee fiksuutta ja pojan syntymän jälkeen hän alkaa puhua joitain sanoja. Huokaus.

 

Satunnaisesta ärsyttävyydestä huolimatta kirja on jännittävä ja mukaansatempaava. Suosittelen.

 

Kirjasta on tehty lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja, osa menee kirjan mukaan enemmän kuin toiset. Koko lista löytyy esimerkiksi Wikipediasta. Pierre Boulle on kirjoittanut myös tunnetun teoksen Kwai-joen silta.

 

Kirjan tiedot:
Pierre Boulle: Apinoiden planeetta
La planè des singes (1963)
Suomentanut Outi Nyytäjä

Like-kustannus 2001 (julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi 1964)
220 sivua

 

Saatavuus:

Suomeksi:

Ei enää markkinoilla.

 

Muilla kielillä:
Alkuperäisteos on ilmestynyt ranskaksi. En ole varma, onko se yhä markkinoilla. Englanniksi löytyy.