Genre: manga, huumori, lapset/nuoret/aikuiset
Käsiteltävä eläin: kani, ihminen
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet/puhuvat eläimet (kirjan kani puhuu, mutta lähinnä jotta kanin käyttäytymisen tarkoitus tulee selväksi.)

 

En yleensä arvostele sarjakuvia, mutta koska tämä kertoo kaneista, teen poikkeuksen. Esittelyssä siis yksiosainen manga Kani nimeltä Mulko. Mangan tekijä on joko Mamemoyashi tai Mame Moyashi. Kirjassa käytetään nimeä yhtenä pötkönä, mutta muualla erikseen. Tällä kertaa ei kuvia. Tuntuu typerältä arvostella sarjakuva ilman kuvia, mutta unohdin mangan joulunviettopaikkaani... Koska manga on helposti saatavilla vielä kuukauden, ajattelin laittaa esittelyn vaikka ilman kuvia.

 

Mamemoyashi hankkii pienen naaraskanin, jolla on kummalliset silmät. Silmien mukaan se saa nimekseen Mulko. Mukana on välillä myös uroskani Pikku. Sarjakuva koostuu vitsistripeistä, jotka kertovat ihmisen ja kanin yhteiselosta. Mukana on paljon vitsejä, jotka liittyvät Japanin kulttuuriin tai uskontoihin. Suomentaja on kuitenkin selittänyt asiaa tarpeen mukaan.

 

Manga jakautuu kahteen osaan: alku on itse Kani nimeltä Mulko -sarjaa. Kanit ovat yksinkertaisia ja suloisia. Tyyli käy hyvin, kun kanista on kyse. Ne nimittäin ovat oikeasti pyöreitä ja söpöjä. Lopussa on eri projektia varten tehtyjä sivuja, joissa piirrostyyli on hieman realistisempi. Niiden oli tarkoitus kuvata sarjakuvapiirtäjän omaa elämää, mutta Mulko varasti pääosan.

 

Näin kaninomistajana Mulko touhuaa paljon tuttua. Ruoka on tärkeää ja ihmisestä välitetään silloin kun huvittaa. Karvanlähtöaikana karvaa on joka paikassa ja koottu karvakasa on isompi kuin kani itse. Taisin saada myös mangasta vastauksen, miten kani piilottaa etujalkansa nukkuessaan. Ne kun kyyhöttävät usein jalattoman näköisenä...

 

Ilahduin Mulkon hoidosta, sillä se elää huoneistossa vapaana ja eläinlääkäriin lähdetään heti kun tarve on. Pari virhettä kuitenkin löysin. En nähnyt yhdessäkään kuvassa mukana heinää, jonka pitäisi olla kanin perusravinto. Voi toki olla, ettei siitä vain ollut mitään vitsejä. Kanit ovat myös seurallisia eläimiä, joten kaveri olisi voinut olla hyvä asia. Hetken aikaa Mulkolla sellainen oli, mutta enimmän osan elämästään se on elänyt yksin. (Mulko on sarjan alussa jo 6-vuotias.) Pikkuvirheenä vielä, että kania sanotaan parissa kohdassa jyrsijäksi, vaikka se on jäniseläin.

 

Suosittelen, jos kanit kiinnostavat. Ihan kaikki pokkarin jutut eivät iskeneet, mutta mukana oli hyviä vitsejä. Mulkon käytös tuntuu niiiin tutulta...

 

Vastaava toinen mangasarja on 6-osainen Hamsteripäiväkirjat, jonka on piirtänyt Medetai. Se ilmestyi suomeksi vuosina 2010-2011. Siinä päähenkilöiovat piirtäjän neljä kääpiöhamsteria. Hauskoja vitsejä riittää. Valitettavasti ainakin ensimmäinen ja toinen osa on myyty loppuun, joten osien hankkiminen voi olla hankalaa.

 

Mangan tiedot:
Mamemoyashi: Kani nimeltä Mulko
Usa gyoro! (2012)
Suomentanut Antti Kokkonen

Sangatsu Manga 2014

 

Saatavuus suomeksi:

Julkaistu 12.12.2014, saatavilla tuosta päivästä eteenpäin lehtipisteistä kahden kuun ajan. Myöhemmin voinee vielä tilata. Niin uusi, että käytettynä ei vielä löydy.