Genre: nuoret (pieniä fantasiaviitteitä)
Käsiteltävä eläin: lohi (ihminen, muita meren eläimiä)
Ihmisyysaste: puhuvat eläimet/kulttuuri hallussa

 

Syvyyksien valtias on siitä erikoinen eläinkirja, että sen pääosassa ovat kalat. En muista törmänneeni tällaisiin kirjoihin aikaisemmin. Jos niitä on, saa vinkata.

 

syvyyksienvaltias.jpg

Kirjan kansi. Ainoa kuva joka kirjasta löytyi oli tärähtänyt, ja tietysti palautin jo kirjan... Kannen kuva Minna Sundberg.
 

Lohien on aika lähteä kohti kutupaikkoja joessa. Lohien johtaja on vanha Suurlohi, joka johdattaa kaloja. Nuoret Una ja Salto ovat ensimmäistä kertaa vaelluksella. Ne kohtaavat vaelluksellaan niin hylkeitä, ihmisiä kuin muitakin petoja, mutta myös uusia ystäviä. Suurlohi alkaa vihjailemaan Saltolle, että se saattaisi olla seuraava Suurlohi. Vaelluksen yhteydessä se vie Salton eläinten parlamenttiin, joka kokoontuu vuosittain. Parlamentin aiheena ovat varjot (ihmiset) ja se, miten nämä kohtelevat ympäröivää maailmaa.

 

En tiennyt lohista paljonkaan ennen tätä kirjaa. Tietoa oli ripoteltu mukaan sinne tänne. Tieto näytti olevan oikein, kun pikaisesti tarkastelin. Esimerkiksi nuoren, mereen vaeltavan lohen nimitys smoltti oli aivan uusi minulle. Lohien elämä tuntuu kirjassa luonnonmukaiselta, ja tämä tarkoittaa sitä, että moni niistä kuolee matkan aikana.

 

Kirjassa on pieniä fantasiasävytteitä. Eläinten parlamentin korpilla on jonkinlaisia maagisiä kykyjä. Tunturipöllö on selvännäkijä ja ennustaja. Paljon näiden kykyjä ei kuitenkaan nähdä. Lisäksi lohilla on eräänlainen uskonto, he uskovat (merten) Syvyyteen. Syvyys antaa niille vaistomaiset kutsut, kun on aika lähteä kutemaan.

 

Ihmisiä tavataan koko kirjan ajan, ja ihmisten aiheuttamat ongelmat luonnolle ja lohille ovat paljon esillä. Lohet näkevät esimerkiksi kalanviljelylaitoksen, jossa on lohia. Näiden elämä kuvataan kurjaksi, heillä ei ole edes nimeä. Lisäksi viljelyallas saastuttaa pahasti merenpohjan, koska sieltä tippuu paljon jätettä. Ainakin yksi lohia koskeva asia jäi kokonaan pois: padotut kutujoet. Se on isoin ongelma täällä Suomessa, vaikkakin kaloille on tehty omia reittejä voimaloiden ja patojen ohi. Ihmiset ovat pääaihe myös eläinten parlamentin kokouksessa. Aivan pahoja ihmiset eivät ole, sillä eläimet ovat nähneet myös jotain hyvää.

 

Kirja on hyvä ja sen voi lukea toiseenkin kirjaan. Kirja tuntuu vihjailevan jatkosta, mutta ainakaan vielä uutta kirjaa ei ole tullut edes englanniksi.

 

Kirjan tiedot:

Robert Jakcson ja Bubbi Morthens: Syvyyksien valtias
Storlax The power of the Deep (2005)
Suomentanut Tanja Kanerva

Aurinkokustannus Oy 2010
212 sivua

 

Saatavuus:

 

Suomeksi:

Kirja on yhä markkinoilla.

 

Englanniksi:

Saatavilla myös Kindleen. Kirjana ei ehkä markkinoilla, mutta käytettynä löytyy.

 

Muita sivuja:

Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen sivu lohien elinkierrosta. Käsittelee lähinnä suomalaista lohta.