Genre: fantasia, aikuiset

Käsiteltävät eläimet: saksanhirvi, kuusipeura, metsäkauris, poro (susi, korppi, hylje, saukko, ihminen)

Inhimillisyysaste: kulttuuri hallussa

 

Tällä kertaa arvostelussa David Clement-Daviesin Fire Bringer, jonka pääosassa ovat saksanhirvet. Valitettavasti teosta ei ole suomennettu.

 

firebringer.jpg

Kannen kuvittajaa ei mainita. Yläosassa lukee suomennettuna ”Fire Bringer tekee saman peuroille kuin Ruohometsän kansa kaniineille”. Brittiläisiä eläinkirjoja verrataan aina Ruohometsän kansaan, oli teos hyvä tai ei. Tällä kerralla vertaus osuu.

 

Saksanhirvillä on ennustus, jonka mukaan eräänä päivänä syntyisi saksanhirvi, jonka otsassa on tammenlehti-kuvio. Tämä uros pelastaisi saksanhirvet. Drailin laumassa ei kuitenkaan mene hyvin. Drail on vallanhimoinen, ja päättää tappaa laumaa vartioivat uroshirvet omilla joukoillaan. Tässä häntä auttaa hänen alaisensa Sgorr, joka on vielä johtajaansa pahempi. Murhapäivänä Eloinille syntyy vasa, Barroch. Barrochin otsassa on tammenlehvän muotoinen kuvio. Eloin saa kuulla vasan isän kuolleen hyökkäyksessä, ja että Drail tulisi hakemaan Eloinin omakseen. Drail tappaisi vasan, etenkin, jos näkisi sen otsan, olisihan ennustuksen hirvi hänelle uhka. Vasan päämerkki peitetään mudalla. Brachen-naaras on menettänyt oman vasansa, joten Eloin antaa Barrochin tälle ja väittää synnyttäneensä kuolleen vasan.

 

Barrock kasvaa Brachenin hoivissa. Barroch alkaa näyttää merkkejä ennustuksesta, hän saa outoja tuntemuksia ja jopa puhuu mäyrille. (Eläinlajit eivät aluksi puhu muuten toisilleen, mutta hirvieläimet voivat puhua keskenään.) Brachen koittaa pitää Barrochin pääkuvion piilossa, mutta eräänä päivänä yksi Drailin joukosta näkee sen. Ennen kuin Drail löytää vasan, Brachen lähtee karkuun muutaman muun naaraan ja näiden vasojen kanssa. Drailin joukot ovat heidän perässään, eikä lumessa tarpominen ole vasoille helppoa.

 

Kirja on jännittävä. Kuka tahansa voi kuolla. Mukana on fantasiapiirteitä ennustuksista alkaen, mutta eläimet käyttäytyvät melko luonnonmukaisesti. Hirvieläimillä on oma jumalansa Herne. Ennustuksen mukaan Barroch voi olla Herne peuraksi syntyneenä. Hirvieläimet puhuvat jumalasta ja kertovat tästä tarinoita, mutta jumalaa ei missään vaiheessa näy.

 

Kirja sijoittuu Skotlantiin, mutta mukana on poroja. Ihmiset toivat ne ja ne karkasivat myöhemmin. Tälle on yllättäen perusteita, poroja on viety Skotlantiin ainakin 1950-luvulla ja lauma on siellä edelleen. Siirtoa oli koetettu jo kerran aiemminkin pari sataa vuotta sitten, mutta epäonnistuneesti. Vielä vanhemmissa tarinoissakin kerrotaan poroista (tai tunturi/metsäpeuroista, koska eläimiä metsästettiin tarinoissa). Kirjassa tosin on 1200-1300 -lukujen vaihde. Poro on kesytetty vasta tuolloin tai vähän myöhemmin, joten nopeasti olisivat Skotlantiin päätyneet. Myöskään kuusipeura ei ole alkuperäinen brittiläinen laji, mutta roomalaiset toivat niitä mukanaan Iso-Britanniaan.

 

Kirjan saksanhirvet elävät uroksien johtamissa laumoissa, ja urokset näyttävät pitävän hallussaan muutkin valtapaikat naaraiden hoitaessa vasat. Tällä kertaa siihen on syytä, saksanhirvien urokset ovat naaraita isompia ja niillä on sarvet turvanaan. (Ihan täysin biologiasta tämä ei tule, sillä naaraat muodostavat oikeasti matriarkallisia laumoja erillään uroksista.) Hahmoissa on tästä huolimatta vahvoja naaraita. Kirjan alussa mukana kulkee ensin vasojen emoja, ja sitten Barrochin kaksi ystävää, Willow ja Peppa. Barrochin oikea emo Eloin on lähes koko kirjan ajan vankina, koska häntä kiristetään muiden hengellä. Silti hän pitää oman päänsä. Taistelussa urokset yrittävät suojata naaraita, sillä näiden sorkista ei ole vastusta pahisurosten teroitetuille sarvikruunuille. Tiukassa tilanteessa naaraat osaavat käyttää sorkkiaan ja älyään.

 

Samalta kirjailijalta on ilmestynyt myös kaksi susista kertovaa kirjaa, The Sight ja Fell. Ne sijoittuvat samaan maailmaan kuin Fire Bringer, mutta eri puolella Eurooppaa. En ole vielä lukenut, mutta tilasin molemmat.

 

Suosittelen ehdottomasti, jos englanti vain sujuu.

 

Kirjan tiedot:
David Clement-Davies: Fire Bringer
Penguin Group 2007,
amerikkalainen painos (ensimmäinen painos Iso-Britanniassa 1999)

498 sivua

 

Saatavuus englanniksi:

Yhä markkinoilla.

 

Lähteet:

Wikipedian sivu saksanhirvestä (englanniksi)

The Cairngorm Reindeer Skotlannissa elävien porojen kotisivu, historiaosio