Genre: fantasia, nuoret
Käsiteltävät eläimet: punarinta, pöllö (useita lajeja), harakka, varis, punatulkku, kotka, haukka, merilokki, kaniini, pääskynen, muita lintuja
Inhimillisyysaste: kulttuuri hallussa

 

Clive Woodallin kirja kertoo Lintumaan linnuista, joita uhkaavat harakat. Kirja jakautuu kahteen osaan, jotka ovat alkujaan ilmestyneet omina kirjoinaan. Osissa on siis erilliset juonet. Ensimmäinen loppuu jo sivulla 141, joten paljon aikaa ei jää muulle kuin juonen kuljetukselle.

 

siipiensota.jpg
Kannen kuvittajaa ei mainita.

 

Ensimmäisessä osassa punarinta Kirrick arvelee olevansa viimeinen Siipimaan punarinta. Harakoita johtaa ilkeä Slyek, joka on käskenyt Traskan tappamaan alueensa punarinnat. Traska lähteekin Kirrickin perään. Kirrick saa apua viisaalta pöllöltä, Tomarilta. Tomarilla on suunnitelma saada kokoon muita lintuja harakoita vastaan, mutta siihen hän tarvitsee viestinviejää. Kirrick suostuu tehtävään, ja lähtee puhumaan haukkojen, kotkien ja merilintujen valtiaille.

 

Toisessa osassa pöllöt ja muut linnut miettivät, mitä tehdä Lintumaan hyväksi. Harakat tappoivat monen lintulajin kaikki yksilöt, eikä jäljellä oleviakaan lajeja ole paljon. He päättävät pyytää viereisestä Siipimaasta lintuja muuttamaan Lintumaahan. Kirrickin puoliso Portia ja Mickey-punatulkku lähtevät viemään viestiä. Traska-harakka ei kuitenkaan ole kuollut, ja hautoo kostoa.

 

Kirja on melko raaka, harakat kiduttavat, tappavat ja jopa raiskaavat (harakan) kirjassa. Kovin tarkkaan kidutuksia ja tappoja ei silti kuvata. Kirja on jännittävä, ja saa otteeseensa. Toisaalta kaikki kohtaukset, joissa pitäisi olla tunnelataus, on kirjoitettu huonosti. Minua ne lähinnä huvittivat. Hyvishahmojen puhe toisilleen oli välillä pelkkää toistensa kehumista. Lyhyyskin tuo ongelman, hahmojen kehitys jää vähälle. Esimerkiksi Kirrick luulee olevansa viimeinen punarinta, kunnes tapaa Portian. Yllätys yllätys, pari rakastuu toisiinsa. Suhde etenee hyvin pikaisesti, eikä syvenemistä oikeastaan nähdä: yhtäkkiä pari vaan on pidemmällä suhteessaan.

 

Kirjassa pääosassa on hyvien ja pahojen kamppailu. Paha on synnynnäisesti pahaa, eikä harakoita säälitä, vaikka osa harakoista tuntuu olevan pakotettuja hommiin. Ainoastaan pieniä säröjä pahuuteen on, ja jopa kaksi hyvisharakkaa on joukossa toisen osan puolella. Näiden käyttö jäi vajaaksi.

 

Clive Woodall aloitti tarinan ilmeisesti poikiensa iltasatuna. Mielenkiintoisia satuja kertookin, jos nuo murhat ja kidutukset sisältyivät jo satuversioon! Disney on ostanut kirjan oikeudet, mutta en löytänyt kirjasta tehtyä elokuvaa. Ehkä sellainen tulee vielä joskus. Kirjalle on ilmestynyt jatko-osa, Seven for A Secret (never to be told), mutta sitä ei ole käännetty suomeksi.

 

Kirjan kyllä lukee ihan mielellään, mutta en tiedä, jaksanko lukea toista kertaa.

 

Kirjan tiedot:
Clive Woodall: Siipien sota
One for Sorrow, two for Joy (2002-2003)
Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen

WSOY 2005
252 sivua

 

Saatavuus:

Suomeksi:

Ei markkinoilla. Onnea etsintään!

 

Englanniksi:

Löytyy myös CD:lle luettuna. Ainakin CD on markkinoilla. Käytettynä löytyy.

 

Lähteet:

From fruit and veg to top banana. Artikkeli, joka kertoo kirjailijasta ja kirjan synnystä. Englanniksi.