Tällä kertaa kirjoitan eläinaiheiden ulkopuolelta, kirjoittamisoppaista. Kirjoitan itsekin tarinoita, lähinnä aiheena ovat eläimet fantasiaviitteillä. Luen mielelläni erilaisia kirjoitusoppaita, jos saisin niistä vinkkejä. Tässä muutama hyvä, painottuen fantasiaan.

 

Kirjoita Kosmos: Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen
Toimittanut Anne Leinonen

Spekulatiivinen fiktio kattaa fantasian, kauhun ja scifin. Kirjan jokaisella luvulla on oma kirjoittajansa, ja luku painottuu johonkin alueeseen. Aiheet vaihtelevat ideoista viimeistelyyn.

Kirjassa on myös linkkejä nettisivuille, mutta valitettavasti kaikki eivät toimineet.


 

Kummallisen kirjoittajat: Opas fiktiivisen maailman luomiseen
Toimittaneet Saara Henrikkson, Irma Hirsjärvi ja Anne Leinonen

Kuten edellinenkin teos, tämä kertoo spekulatiivisen fiktion kirjoittamisesta, jokainen luku on eri kirjoittajalta ja kertoo jostain alueesta. Kirjan tekemisessä edellinen teos on tiedostettu, ja tässä on paneuduttu hieman eri aiheisiin.

Erityisesti pidin Liisa Rantalaihon luvusta Jännitettä rautalankaan. Tarinan yhteiskunta ja politiikka. Luku toi esille seikkoja, joita kannattaa miettiä keskittyjä yhteiskuntia rakentaessaan.


 

Diana Wynne Jones: The Though Guide to Fantasyland

Kirjaa ei ole käännetty suomeksi. Kirja on muka Fantasiamaan matkaopas turistille. Fantasian kliseitä on käyty hauskasti läpi. Kirja on tietosanakirjamuotoinen, joten lukeminen on hieman raskasta hauskuudesta huolimatta.

Ainakin yhden virheen löysin. Muulista kerrotaan suomennettuna kutakuinkin näin: ”Muulit ovat steriilejä ja sukupuolettomia hevosen ja aasin jälkeläisiä, joita käytetään joskus kuormajuhtina matkalla. Johto (= kirjailija) ei tunnu tietävän muulien luonnetta, ja kutsuu niitä huolettomasti tammoiksi.” Steriiliys ei tee muuleista sukupuolettomia, niissä on tammoja ja oreja.

Diana Wynne Jones on fantasiakirjailija, joka on kirjoittanut paljon teoksia. Anime Liikkuva Linna perustuu hänen samannimiseen teokseensa.


 

Howard Mittelman ja Sandra Newman: How NOT to Write a Novel

Kuten edellinenkin, tämä on huumoripitoinen englanninkielinen teos. Tämä tosin antaa vinkkejä kaikkeen romaanikirjoittamiseen. Opas kertoo, miten saat kirjastasi huonoimman mahdollisen: epäuskottavat hahmot ja juonenkäänteet, surkean dialogin ja hankalasti luettavan tekstin. Mukana on esimerkit jokaisesta kohdasta. Kirja käsittelee kirjan tekemistä kustantamiseen asti, mutta kaikki tuskin on Suomeen sovitettavissa.


 

Extrana linkki: TV-tropes

Hyvin laaja englanninkielinen sivusto, jolle on kerätty (nimestä huolimatta) monien eri medioiden tropeja. (En keksinyt sanalle Trope kunnon suomennosta. Lähellä kliseetä, mutta voi olla myös positiivinen eikä käyttö ole väärin.) Jokaisesta aiheesta on kirjoitettu ensin, miten se ilmenee, ja sitten on listattu kaikki kirjat/elokuvat/sarjakuvat/tv-sarjat/jne missä trope esiintyy. Sarjojen omilla sivuilla taas on listattu tropet, joita siitä löytyy. Sivusto toimii Wikipedian tapaan, joten joskus sieltä löytyy virheitä, tai jopa kinastelua siitä, kuuluuko kyseinen sarja tropen alle vai ei. Riippuu myös suosiosta, onko sarjoista listattu tropeja ja minkä verran. Osissa sivua spoilerit on piilotettu, osissa (kuten kuolemaa koskevissa) ei, mutta spoilereista on yleensä huomautus. Varoitus: sivustolla surffaillessa saattaa hurahtaa helposti tunteja.

Jos et tiedä mistä aiheesta aloittaa, niin tässä joitakin: Animals tropes, Kaukametsän pakolaiset -tv-sarja, Hopeanuoli-manga ja -anime.