Genre: tieto (historia, kansanperinne)
Käsiteltävät eläimet: koira (ihminen)
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet


koiriensuomi.jpg
Kannen kuva Maija Kultamaa.
 

Petri Pietiläisen kirjan koko nimi on Koirien Suomi: kansanperinnettä ja historiaa. Kirjassa tutustutaan mainintoihin koirasta kansanperinteessä, kuten tarinoissa, sananlaskuissa ja arvoituksissa. Hieman käsitellään myös koiriin liittyvää sanastoa. Esimerkiksi alkuperäinen koiraa tarkoittava sana on ollut peni, kun taas koira tulee todennäköisesti koiras-sanasta ja on tarkoittanut vain uroskoiraa.
 

Kansanperinteen jälkeen tarkastellaan koiria historiallisena aikana. Metsästykseen liittyvä aineisto on saanut ison osan, ja hyvästä syystä, onhan koira Suomessa ollut perinteisesti metsästyskumppani. Suomalaiset rodut käsitellään pikaisesti (vähän liiankin), samoin koirien tehtäviä nykymaailmassa niin opaskoirina kuin poliisien apulaisina.
 

Kansanperinne kiinnostaa minua, joten pidin erityisesti kansanperinnettä ja sanojen alkuperiä koskevasta tiedosta. Ei sillä, etteikö loppuosa olisi ollut kiinnostava. Plussaa lopun lisäkirjallisuusluettelosta, jossa on kerrottu kirjoista muutakin kuin kirjan nimi. Tietolaatikoiden väritys oli kuitenkin hankala, murretun punaisella pohjalla mustaa tekstiä. Minulla oli hankaluuksia lukea sitä, tiedä sitten, johtuiko värivalikoimasta vai huonosta valaistuksesta.
 

Hankala keksiä muuta sanottavaa, kuin että kiinnostava kirja, kannattaa lukea. Pienenä varoituksena tosin, entisaikaan koirien kohtelu oli raaempaa kuin nykyään. Kirjassa on myös pieni eläinsuojelua koskeva osuus, jossa on pari karua esimerkkiä.
 

Petri Pietiläiseltä on ilmestynyt myös Koirien maailmanhistoria, joka kuvaa koiran historiaa yleisemmin. En ole lukenut kirjaa, mutta pitää ottaa lukulistalle.
 

On mukava lukea koirista eri töissä. Viimeisin lisäys tietämiini koirien ammatteihin löytyi Yleltä: hammaspesukoira, eli koira jonka hampaita lapset saavat hoitaa ja joka näin alentaa hammaslääkäripelkoa.
 

Kirjan tiedot:

Petri Pietiläinen: Koirien Suomi: kansanperinnettä ja historiaa
Suomen kirjallisuuden seura 2014
239 sivua


Saatavuus suomeksi:

Kirja on markkinoilla.