Genre: tietokirjallisuus, aikuiset (huumori)
Käsiteltävät eläimet: monia
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet


omituisetotukset.jpg

Kannen ulkoasu Lindsey Johns
 

Tällä kertaa esiteltävä, Sir Pilkington-Smythen kirja keskittyy jollain tavalla omituisten eläinten esittelyyn. Omituista voi olla esimerkiksi ulkomuoto, lisääntyminen tai saalistuskäytös. Kirja etenee selkärangattomista kaloihin, sammakkoeläimiin, liskoihin, lintuihin ja viimein nisäkkäisiin. Esitellystä eläimestä kerrotaan sivu tai kaksi. Lisäksi tietolaatikoissa kerrotaan jotain aiheeseen liittyvää.
 

Kirja on hauska. Vähän liiankin, välillä eläimen esittely tuntuu sisältävän enemmän vitsejä kuin oikeaa tietoa. Välillä taas mennään sivupoluille. Tämä on suurin puute, olisi ollut mukava lukea eläimistä enemmän tietoa. Kirja on kuitenkin ihan hyvä kokoelma jollain tavalla oudoista eläimistä, ja ainakin eläimen nimeä ja tieteellistä nimeä voi käyttää lisätiedon etsimiseen netistä.


Suomennoksesta valittaisin, että koko kirjan ajan toisesta sukupuolesta käytettiin sanaa uros. Uroksen sijaan muilla kuin nisäkkäillä käytetään yleensä sanaa koiras. Pari muuta yksittäistä käännösvirhettä osui silmiin, mutta ne eivät ole isoja. Takakannen mukaan eläinten nimet on tarkastanut biologi ja nisäkäsnimistötoimikunnan jäsen Juhani lokki, joten niiden pitäisi olla oikein.
 

Kirjasta opin myös esimerkiksi termit lasarustaksoni ja zombitaksoni (Linkit vievät englanninkieliseen wikipediaan). Tosin termit oli kirjassa epäselvästi, jollei jopa väärin selitetty.


Suosittelen, jos eläinkunnan monimuotoisuus kiinnostaa. Kirjassa on puutteensa, mutta hauska ja kiinnostava se silti on.


Vähän vastaava, humoristinen oudoista eläimistä kertova kirja on Markus Bennemanin Pistoolirapu ja muita eläinmurhaajia. Se keskittyy saalistukseen ja eliöiden puolustuskeinoihin. Samalta kirjailijalta on myös kirja Himokas härkäsammakko ja eläinkunnan muita seksipetoja.
 

Kirjojen lisäksi voisin vinkata, että Netflixistä löytyy tv-sarja Life, joka esittelee eläinten selviytymistaktiikoita.
 

Kirjan tiedot:

Sir Pilkington-Smythe: Omituisten otusten ensyklopedia: Luomakunnan merkillisimmät otukset yhtenä niteenä
A Beastly Menagerie. Sir Pilkington-Smythe's marvellous collection of strange and unusual creations (2010)
Suomentanut Salla Korpela
Schildts Kustannus 2011

 

Saatavuus:

Suomeksi:
Kirja on yhä markkinoilla.

 

Englanniksi:
Kirja on markkinoilla.