Genre: dekkarit, aikuiset
Käsiteltävät eläimet: koira, ihminen
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet


hihnakiristyy.jpg
Kansi Elissa Eriksson

Susan Conantin Hihna kiristyy on dekkari, joka sijoittuu koiramaailmaan. Tottelevaisuuskoulutukseen osallistuva mies kuristetaan koiran talutushihnalla kesken koulutuksen. Holly, joka on sillä hetkellä koiraton, ottaa miehen Rowdy-alaskanmalamuutin hoidettavakseen. Murhan pohtimisen lisäksi hän alkaa ihmetellä, missä Rowdyn rekisteripaperit ovat. Niitä etsiessään hän samalla löytää vihjeitä myös murhasta.
 

Kirja ei iskenyt minuun. Kirjan tyylin on välillä tarkoitus olla humoristinen, mutta se ei uponnut. En myöskään tajunnut kirjan kohderyhmää täysin. Luulisi, että tämä olisi koiraihmisille, mutta kirjassa selitettiin välillä itsestäänselvyyksiä koirista tietäville. Väliin tunkeva Freudilainen ylitulkitseminen otti aivoon, etenkin kun en tiennyt, oliko kirjailija ihan tosissaan vai huumorilla liikkeellä. En myöskään välittänyt hahmoista. Eniten ihmettelin hahmoista poliisia, joka jutteli murhatapauksesta Hollyn kanssa, eikä Holly siis ole poliisi tai edes salapoliisi, vaan kyseisen poliisin ystävä. Hyvin ammattitaitoista.


Ehkä eniten häiritsi loppu. Siinä vaiheessa kun murhaajan henkilöllisyyden pitäisi selvitä yllätyksenä, se ei sitä tehnyt. Päähenkilö nimittäin arvaa oikean syyllisen juuri ennen tuota, eikä väliin tule mitään ”ei se voikaan olla” -aineistoa häiritsemään. Ihan alussa muitakin toki epäillään, mutta tuorein epäilty on murhaaja.


Koiramaailma sen sijaan vaikuttaa aidolta, ja koirat käyttäytyvät koirien tavoin. Takakannessa maalaillaan, että Rowdy pelastaisi Hollyn monesta pulasta, joten arvelin sen olevan elokuvamainen sankarikoira. Se kyllä pelastaa Hollyn pulasta – mutta vain kerran, ja tilanteessa, jossa voin nähdä koiran oikeasti tekevän niin. Se tuo isona koirana Hollylle turvan tunnetta, mutta Holly itsekin pohtii (ennen tuota pelastamista), puolustaisiko koira oikeassa tilanteessa.
 

Kyllähän tämä luettavissa on, mutta tuskin luen toistamiseen, eikä jatkokaan juuri kiinnosta. Pienenä varoituksena, kirja sisältää raakuuksia. Ei ole dekkarina kovimmasta päästä, mutta itseäni häiritsi yksi alle viisitoistavuotiaan tytön kanssa seksiä harrastava. Etenkin, kun homma kuitattiin puolivillaisesti.


Kirja on 20-osaisen sarjan ensimmäinen. Englanniksi sarjan nimi on Dog Lover's Mysteries. Kirjat ovat ilmestyneet satunnaisesti, välillä on ollut vuosienkin taukoa. Viimeisin on tältä vuodelta. Sarjasta on kuitenkin suomennettu vain kaksi ensimmäistä osaa, toinen osa on Karvan varassa. Sitä en lukenut.


Kirjan on kustantanut Sanasilta oy, joka on erikoistunut eläinkirjoihin. Kiva, että Suomesta löytyy tällainenkin kustantamo! Iso osa kirjoista on tietokirjoja, mutta lisänä ovat nämä kaksi koiradekkaria ja pari lasten ja nuorten teosta.
 

Kirjan tiedot:
Susan Conant: Hihna kiristyy
A New Leash of Death (1990)
Suomentanut Katriina Mähönen
Sanasilta Oy 2003

 

Saatavuus suomeksi:
Tämä kirja näyttää olevan markkinoilla, toinen osa ei.

 

Saatavuus englanniksi:
Ainakin osa sarjan kirjoista markkinoilla
, käytettyinä löytyy. Myös Kindlelle.