Genre: lapset/nuoret
Käsiteltävät eläimet: hiiri, rotta, harakka, pöllö, ihminen
Inhimillisyysaste: kuin ihmiset

Blogin synttäripäivitys, tosin pari päivää myöhässä.

hiirirouva.jpg
Kannen kuvittajan nimi on jäänyt kirjaston tarran alle.
EDIT: Irvikissa kertoi kuvittajan olevan Seppo Polameri.

Robert C. O'Brienin kirja kertoo hiirirouvasta ja älykkäistä rotista. Yksi leskirouva Frisbyn lapsista, Timothy, sairastuu keuhkokuumeeseen. Lapsi paranee parantamisesta tietävän ystävän lääkkeillä, mutta poika ei saa kylmettää itseään. Rouva Frisbyn perheen pitäisi muuttaa, sillä heidän talvikotinsa sijaitsee pellolla, joka kynnetään viiden päivän kuluttua. Jos he kuitenkin muuttavat, Timothy voi sairastua uudelleen ja tällä kertaa kuolla. Frisby pyytää apua pöllöltä, joka hänen nimensä kuullessaan neuvoo rouva Frisbyn rottien luo.

Rotat suostuvat auttamaan kuullessaan, että rouva Frisby on Jonathanin leski. Selviää, että Jonathan tunsi hyvin rotat. Samalla hän saa kuulla rottien ja miehensä tarinan: rotat ja hänen miehensä ovat laboratoriokarkulaisia, jotka on muunneltu hyvin älykkäiksi ja pitkäikäisiksi. Rotat kertovat myös suunnitelmasta, jonka takia he työskentelevät tiiviisti.

Kirja on mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Pidin kovasti rotista. Kirja olisi ollut vieläkin parempi, jos se olisi kerrottu rottien omasta näkökulmasta, ja seurattu heidän matkaansa tutkimuslaitokselta ruusupensaalle. Nyt he lähinnä kertoivat pitkiä pätkiä siitä, mitä heille oli tapahtunut. Kirjan alku tuntuu irralliselta, kun Frisby kyselee apua eri eläimiltä, ennen kuin päätyy rottien luo ja nämä alkavat tarinoimaan. Toki Frisbyn tarinaa kerrotaan vielä myöhemminkin. Lisäksi rottien tarinassa oli mukana muutama muiden rottien suunnitelmaa vastustavia antagonisteja. Valitettavasti näistä ei oteta kaikkea hyötyä irti, heidät mainittiin vain menneisyyttä tarinoissa ja he ovat lähteneet omille teilleen kirjan nykyhetkessä.

En saanut käsitystä, miten pitkään kirjan eläimet elivät. Rotat kertoivat, että he olivat paljon normaalirottia pitkäikäisempiä. Välillä sanottiin lasten kasvavan normaalinopeudella, ja ikääntymisen hidastuvan aikuisena. Rouva Frisby kuitenkin puhuu elinvuosistaan, ja lapsetkin muistavat viime vuotta. Näiden isäkin on kuollut jo vuosi sitten. Vaikka lapset kasvaisivatkin hitaasti toisin kuin sanottiin, rouva Frisbyn elinikää ei selitä mikään. Metsähiiri elää keskimäärin alle kaksi vuotta, ja poikaset selviävät omillaan jo muutaman viikon ikäisenä.

Joka tapauksessa suosittelen.

Kirjailija menehtyi vuonna 1973. Hänen tyttärensä Jane Conly on kirjoittanut tälle kirjalle kaksi jatko-osaa, joita ei valitettavasti ole suomennettu. Kirjat ovat Rasco and the rats of the NIMH ja R-T, Margaret and the Rats of the NIMH. Ensimmäisestä kirjasta on tehty myös animaatiofilmi, NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (elokuvaan vaihdettiin rouva Frisbyn nimi, koska se oli liian lähellä frisbee-tuotemerkkiä.) En ole katsonut elokuvaa, mutta juonitiivistysten perusteella se ei mene täysin kirjan mukaan. Tälle filmille taas on kirjoihin perustamaton jatko-osansa, The Secret of the NIMH: Timmy pelastaa päivän.

Robert C. O'Brien kirjoitti kolme muutakin kirjaa. Ainakin yksi on suomennettu, aikuisille tarkoitettu Tohtori L – vieras kuolleesta maailmasta. Eläimet eivät näytä olevan pääosissa.

Olen jo aiemmin arvostellut toisen älykkäistä rotista kertovan kirjan Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät.

Kirjan tiedot:
Robert C. O'Brien: Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat

Mrs. Frisby and the Rats of the NIMH (1971)
Suomentanut Mikko Kilpi
WSOY 1977
212 sivua

Saatavuus:

Suomeksi:
ei markkinoilla.

Englanniksi:
Ainakin tämä teos on markkinoilla, samoin Jane Conlyn kirjoittama ensimmäinen jatko-osa, Rasco and the rats of the NIMH. Conlyn kirjoittama toinen jatko-osa ei markkinoilla.