Genre: tieto, lapset
Käsiteltävät eläimet: monia
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet

elaintensukupuu.jpg

Tiesitkö, että nisäkkäät polveutuvat linnuista? Niin tässä kirjassa väitetään!

Korea ulkomuoto sai huomioni kiinnittymään tähän Jenny Broomin (tekstit) ja Katie Scottin (kuvitus) kirjaan. Valitettavasti kirja ei vastannut sisällöltään kauniita kuvia, vaan se vilisi virheitä. Olin jo ennen tuota lintukohtaa kiinnittänyt huomiota oikomisiin, outoihin lauseisiin ja pikkuvirheisiin, mutta tuossa vaiheessa meni kirjalta uskottavuus. Asiaa pahensi vielä se, että kirjan alussa olevassa sukupuussa polveutuminen on näytetty jokseenkin oikein. Kovin tarkka sukupuukaan ei ole. En ole lukenut tätä englanniksi, joten en tiedä, moniko virheistä tulee suomennuksesta.

Kirja esittelee eläimiä sienieläimistä selkärangattomiin ja sieltä selkärankaisiin. Jäsentelykään ei ollut täysin looginen. Kun nimenä on sukupuu, olisi olettanut, että eläimet on järjestelty tarkemmin. Esimerkiksi sireenieläimet (esim. manaatti), eväjalkaiset (hylkeet) ja valaat on esitelty samalla aukeamalla, vaikka ne eivät ole läheistä sukua. Tämä kyllä sanotaan, mutta kuitenkin niistä puhutaan yhdessä.

Joitain eläimiä otetaan otsikon alla tarkempaan tarkasteluun. Niistä kerrotaan yleensä vain pari lausetta, ja ison osan tästä voi viedä englanninkielen lempinimien kertominen, mikä ei juuri Suomessa hyödytä.

Joitain virheitä:

"Nisäkkäät ilmaantuivat elämänpuuhun eläinluokista viimeisenä. Ne kehittyivät linnuista. Evoluution linkkinä nisäkkäiden ja lintujen välillä toimivat vesinokkaeläinten tapaiset munivat nokkaeläimet."

Linnut ovat nisäkkäitä nuorempia. Nisäkkäät ovat kehittyneet synapsideista.

"[K]ädellisillä on myös kyky nähdä värejä, mikä ei ole eläinten keskuudessa tavallista."

Monella nisäkkäistä on värinäkö, osa näkee kolme, osa kaksi väriä. Täysin värisokeitakin tosin on. Mutta jos puhutaan kaikista eläimistä kuten tässä, niin vielä isompi virhe. Moni muu selkärankainen näkee neljä väriä, neljäs on ultravioletti. Myös hyönteiset näkevät värit eri tavalla. Eniten värejä näkevät sirkkaäyriäiset, jopa 16 väriä.

"Krokotiilit ja alligaattorit ovat sukua toisilleen, koska ne polveutuvat yhteisestä kantamuodosta, joka eli noin 240 miljoonaa vuotta sitten. Nämä varhaiset esimuodot selviytyivät elossa toisin kuin muut matelijat, kuten sukupuuttoon kuolleet dinosaurukset."

Tässä mättää se, että paljon tietoa on pitänyt änkeä pariin lauseeseen, jolloin koko teksti menee epämääräiseksi. Tuosta voisi käsittää ainakin, että
1) krokotiilit ja alligaattorit erkaantuivat toisistaan 240 miljoonaa vuotta sitten (krokotiilieläinten lahko syntyi tuolloin, mutta krokotiilit ja alligaattorit erkaantuivat toisistaan myöhemmin. Tosin aikakin saattaa olla väärä, Wikin mukaan krokotiilieläimet syntyivät 225 miljoonaa vuotta sitten)
2)
dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon 240 miljoonaa vuotta sitten (muissa teksteissä se on oikea 65 miljoonaa vuotta)
3) myös muut matelijat kuolivat tuolloin sukupuuttoon.

"Varpushaukka on maailman nopein eläin: kun se syöksyy väijymänsä saaliinsa kimppuun, se voi saavuttaa yli 320 kilometrin tuntinopeuden."

Kyseessä on muuttohaukka, ei varpushaukka.

"Sarvivalas on helposti tunnistettavissa pitkän kierteisen pyrstönsä avulla."

Ja vieressä kuva sarvivalaasta, jolla on kierteinen sarvi...

 

Virheitä riittäisi rutkasti lisää, mutta tuossa nyt joitain esimerkkejä.

En suosittele.

 

Kirjan tiedot:

Katie Scott (kuvitus) ja Jenny Broom (tekstit): Eläinten sukupuu
Animalium (Welcome to the Museum) 2014
Suomentanut Jukka Koskelainen
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2015
108 sivua

Saatavuus:

Suomeksi:

Markkinoilla

Englanniksi:

Markkinoilla

 

Lähteet ja lisätietoa:

Nisäkkäiden evoluutio suomenkielinen Wikipedia

Krokotiilieläimet (suomenkielinen Wikipedia)

Color Vision värinäkö, englanninkielinen Wikipedia

Kaikissa sateenkaaren väreissä: Planeetan ihmeet-blogin kirjoittajan Maija Karalan postaus eläinten erilaisista värinäöistä. Kannattaa lukea, mielenkiintoinen.