Genre: aikuiset, dekkari
Käsiteltävät eläimet: kissa, ihminen
inhimillisyysaste: puhuvat eläimet / kulttuuri hallussa

Esittelyssä Akif Pirinçcin dekkari Felidae - kuka murhasi kissan. Päähenkilöinä ovat kissat.

felidae.jpg
Pelottavat silmät... Kuva Jim Warren, kannen ulkoasu Marjatta Saastamoinen.

Francis-kissa on joutunut muuttamaan omistajansa mukana uuteen kotiin. Pian se kuitenkin törmää kuolleeseen kissaan. Tämä ei jää ainoaksi, ja uteliaana Fransis alkaa selvitellä murhia. Avukseen se saa muita kissoja, rujon Siniparran ja vanhan fiksun Pascalin. Tapaukseen tuntuvat liittyvän paikallisten kissojen outo uskonto ja vanhassa laboratoriossa ihmisten tekemät kissakokeet.

Kirja on mukaansatempaava ja jännittävä. Itseäni vähän häiritsivät Fransisin unet, jotka näyttävät alkuun painajaisilta, mutta sisältävät lopulta tärkeitä vihjeitä. Voisin muuten hyväksyä alitajunnan toiminnan unien selitykseksi, mutta välillä Fransis näki unessaan asioita, joita se ei voinut olla saada tietoonsa. Joko unet olisi voinut korvata tai tarkistaa, mitä Fransis olisi mahdollisesti voinut tietää. Niidenkin kanssa kirja kuitenkin toimii hyvin.

Kirjan kissat tuntuvat käyttäytyvän kissamaisesti. Niillä tosin oli uskonto, osasivat lukea ja käyttää tietokonetta, mutta moraali ja tavat olivat kissojen. Mukana oli loppuviitteitä selittämään kissojen käytöstä sekä muuta nippelitietoa kissoista.

Varoitus: kirja on raaka ja käsittelee vakavia aiheita, kuten eläinkokeita ja natsismia. Sisältää myös seksiä.

Felidae on kirjasarja. Saksassa sitä on julkaistu kahdeksan osaa, mutta valitettavasti suomeksi ei ole käännetty kuin ensimmäinen. Englanniksikin käännettyjä on vain kaksi. Ensimmäisestä kirjasta on tehty animaatioelokuva, mutta sitäkään ei taida löytyä suomeksi tekstitettynä. Elokuva on ihan yhtä raaka kuin kirjakin, lastenelokuvaksi sitä ei ole muutettu. Ensimmäisestä osasta on myös sarjakuvaversio, mutta en löytänyt tietoa, onko sitä käännetty edes englanniksi. Kummallisen vähän käännetty, vaikka kirjasarja on ollut suosittu.

Vähän lyhyt postaus, mutta en oikein keksi muuta sanottavaa, kuin että suosittelen ehdottomasti.


Kirjan tiedot:
Akif Pirinçci: Felidae – kuka murhasi kissan
Felidae (1989)
Suomentanut Marja Kyrö
Otava 1994

Saatavuus:

Suomeksi:
Ei markkinoilla.

Englanniksi:
Kaksi kirjaa käännetty englanniksi. Saatavana Kindlelle. Kirjaversioista en löytänyt tietoa, mahdollisesti eivät markkinoilla.

Saksaksi:
Ainakin Kindlelle.

Linkkejä:

Felidae Wiki - englanniksi