Genre: nuoret, fantasia
Käsiteltävät eläimet: ihminen, kissa, leijona
Inhimillisyysaste: puhuvat eläimet

Leijonapoika on Zizou Corderin kirjoittama trilogia pojasta, joka osaa puhua kissaeläinten kieltä. Kirjan ensimmäinen osa on Leijonapoika, toisen Leijonapoika: Takaa-ajo ja kolmas on Leijonapoika: Totuus. Trilogia tuntuu olevan yhtä kirjaa, ensimmäinen ja toinen osa loppuvat häiritsevästi kesken.


leijonapoika.jpg
Ensimmäisen osan kansi. Kannen kuva Fred van Deelen.

Ensimmäinen osa alkaa, kun Charlien tullessa kotiin äiti on kadonnut. Mikä oudointa, tavarat ovat levällään ja laboratorion ovi on oudosti auki. Isääkään ei kuulu kotiin. Eräs kissa tulee kertomaan, että vanhemmat on siepattu. Ennen kuin Charlie ehtii lähteä perään, paikalle tulee epäilyttävä naapurinpoika Rafi. Rafi sanoo vanhempien halunneen, että Charlie majailee hänen luonaan. Charlie esittää typerää ja tottelee, mutta karkaa heti ensimmäisenä yönä vanhempansa löytääkseen. Matkalla hän päätyy sirkuslaivaan, jossa hän päätyy leijonankesyttäjän apulaiseksi. Leijonat tahtovat takaisin vapauteen ja kotiin Afrikkaan. Jos Charlie auttaisi niitä, ne voisivat auttaa Charlieta etsimään vanhempansa ja pakenemaan Rafia.

Kirja ja koko sarja on jännittävä, ahmin ne peräjälkeen. Oikeastaan vähän liiankin jännittäviä, vähempikin vauhti olisi riittänyt.

Charlie itse on pääosassa, ja itse leijonat jäävät välillä harmittavan pienelle huomiolle. Leijonia on kuusi: lauman uros Vanhin leijona, kolme naarasta Keltanaaras, Hopeanaaras ja Pronssinaaras, nuori uros Nuori Leijona ja pieni naaraspentu Elsina. Näistä Nuori Leijona, Elsina ja Vanhin Leijona näkyvät eniten, aikuiset naaraat saavat harmittavan vähän puheenvuoroja. Leijonien villeys näkyy melko hyvin: Charlie voi puhua niille, mutta ne eivät tottele Charlieta kuin halutessaan. Eniten ongelmia tulee siitä, että Charlie ei halua tappaa, kun leijonille vihollisen tappaminen on luonnollista. Loppujen lopuksi leijonien elämää kuvattiin vähän. Olisin halunnut nähdä enemmän näiden välistä vuorovaikutusta ja käyttäytymistä.

Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, joka on synkkä. Öljy on lähes loppunut, joten lentokoneita ei kulje ja vain joitain autoja on jäljellä. Tilalla ovat sähköautot. Ilma on saastunut, ilmastonmuutos on jyllännyt ja vedenpinta noussut. Joitain eläimiä mainitaan sukupuuttoon kuolleeksi. Maita on kadonnut kartalta. Isot yritykset hallitsevat maailmaa likaisin keinoin, saadakseen enemmän rahaa. Tästä huolimatta kirjat oli melko kepeä lukea. Välillä olin ihmeissäni tämän tulevaisuuden kanssa, sillä Charlien vanhemmilla oli CD-ROM ja DVD-levyjä. Tuohon mennessä olisi taatusti keksitty uusia tapoja tiedontallentamiseen. Tosin heillä mainittiin myös olevan vinyylilevyjä, joten olisiko tutkijantyöhön liittyvää? En myöskään ihan ymmärtänyt, miksi lentokoneet olisivat öljyn loputtua täysin poistuneet käytöstä, vaikka muuten teknologia käyttää muita energialähteitä.

Eniten häiritsi ajoittainen hahmojen typeryys. Charlie esimerkiksi soitti pariin otteeseen Rafille, antaen tälle vahingossa tietoja. Charlien nyt vielä ymmärtää, hän oli kuitenkin vielä lapsi. Eniten tökkäsi, etteivät Charlien vanhemmat koittaneet paeta. Järkeily oli: jos he pakenisivat matkalla, he eivät tietäisi miksi heidät siepattiin, eivätkä he voisi varautua jatkossa pahisten tekoihin. Jättävät sitten poikansa tuosta syystä yksin ja rikollisten armoille?

Kirjat eivät yllä ihan parhaimmistoon, mutta kelpaa hyvin jännittäväksi ajankuluksi. Voisin lukea useampaankin kertaan.

Kirjailijanimen Zizou Corder takana ovat Louisa Young ja tämän tytär Isabel. Louisa Young on julkaissut kirjoja omallakin nimellään. Yhdessä julkaistuja on kuusi.

Leijonapoika-trilogiasta on tehty musiikkikappaleita sekä teatteriesitys. Kirjan etuliepeissä mainitaan, että DreamWorks-studio on ostanut kirjan filmausoikeudet. En löytänyt tietoa filmistä, joten olisiko vasta tekeillä.


Kirjan tiedot: (ensimmäinen osa)
Zizou Corder: Leijonapoika
Lionboy (2003)
Suomentanut Pirkko Biström
WSOY 2004
347 sivua


Saatavuus:

Suomeksi:
Ei markkinoilla.

Englanniksi:
Markkinoilla.


Lähteet:
Wikipedia: Louisa Young Englanninkielinen Wikipedia. Louisa Youngin teokset sekä kirjailijanimellä Zizou Corder julkaistut teokset löytyvät listattuna.