Genre: tieto
Käsiteltävät eläimet: dinosaurukset (linnut)
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet

dinosaurusloydot.jpg
Kannen tekijää ei mainittu.

Darren Naishin kirjan aiheena ovat dinosauruslöydöt sekä mitä niiden pohjalta on saatu tietää dinosauruksista. Kirja etenee löytöjen ajoituksen mukaan, 1800-luvulta 2000-luvulle. Kirjassa on käsitelty aikoinaan virheellisiä käsityksiä, jotka myöhempi tutkimus ja uudet löydöt ovat kumonneet.

Kirja on mielenkiintoinen. Minusta on mukava lukea, miten tiede on kehittynyt ja mitä aikoinaan on dinosauruksista uskottu. Tiesin, että linnut ovat kehittyneet dinosauruksista ja että ainakin osalla dinoista oli höyhenet, mutta yllätyin silti kuvituksien hyvin lintumaisista olennoista. Mahtavaa.

Suurin vika teoksessa oli, että se tuntui vaativan jonkun verran taustatietoa. En ole kovinkaan perehtynyt dinosauruksiin, joten etenkin dinosaurusten luokittelut oli hankala ymmärtää. Kirjan alussa ryhmät esitettiin pääpiirteittäin ja suppea sanasto löytyi lopusta, mutta nämä eivät olleet tarpeeksi. Toinen ongelma oli kuvituksessa. Kuvitus itsessään oli loistava, fossiilien valokuvista rekonstruktioihin, joista osa näyttämässä vanhoja käsityksiä. Kaikista dinosauruksesta ei kuitenkaan ollut kaikkein uusimman käsityksen mukaista kuvaa, tai kuvassa kerrotaan kuvatekstissä olevan jokin virhe.

Suosittelen, jos dinosaurukset kiinnostavat. Tällaisen kirjan kun löytäisin muinaisista nisäkkäistä. (Jos sellaisia on, saa vinkata!)

Darren Naish on paleontologi. Häneltä on ilmestynyt muitakin dinosauruksista kertovia kirjoja, joista osa lapsille ja nuorille. Joitain lasten ja nuorten kirjoja löytyy suomeksikin. Yksi Naishin (suomentamaton) kirja liittyy aikoinaan BBC:n tekemään sarjaan Walking with Dinosaurs, kirjana on julkaistu teos Walking with Dinosaurs: The Evidence – How did they know that?

Kaunokirjallisuuden puolelta dinosauruksista kertovat ainakin Michael Crichtonin Dinosauruspuisto sekä Kadonnut maailma, eli Jurassic Parkit. Eivät mene ihan tieteen mukaan, mutta elokuvaversiot toivat yleisölle dinosaurukset esille muina kuin hitaina köntyksinä. Suosittelen myös paleontologi Robert T. Bakkerin kirjaa Raptor Red, joka kertoo utahraptorista. Teos tosin on vuodelta 1995, joten sekin on vanhentunut. Kirjaa ei ole käännetty suomeksi.


Kirjan tiedot:

Darren Nash: Kiinnostavimmat dinosauruslöydöt
The Great Dinosaur Discoveries (2009)
Suomentaneet Juho Gröndahl ja Emma Murros
Nemo 2010
192 sivua

Saatavuus:

Suomeksi:
ei markkinoilla

Englanniksi:
markkinoilla