Genre: tietokirjallisuus
Käsiteltävät eläimet: majava (euroopan- ja amerikanmajava)
Inhimillisyysaste: tavalliset eläimet

Majavat ovat viime aikoina olleet esillä medioissa. Avarassa luonnossa oli noin kuukausi sitten jakso Majavien valtakunta. Löytyy vielä Areenasta. Yllätyin majavanpoikasten äänekkyydestä, koko ajan vinkuivat! Myöhemmin huomasin majavista juttua ainakin Suomen Luonnossa ja Metsästäjä-lehdessä. (Luin lehdet sukulaisilla, en valitettavasti muista numeroita. Tämän vuoden lehtiä molemmat.)

Tuo Avaran luonnon jakso innosti etsimään majavakirjoja, joten esittelyssä Petri Nummen Majavan lammella.

majavanlammella.jpg
Kannen kuva Heikki Kokkonen, kannen suunnittelu Tuomo Parikka.

Kirja seuraa majavaparin elämää vuoden ajan. Ne valtaavat alueen, rakentavat padon ja pesäkeon, keräävät talvivaraston ja saavat poikasia. Majavien lisäksi esitellään padon aiheuttaman lammen muuta elämää, kuten vesilintuja ja hyönteisiä. Omasta mielestäni vähän liikaakin, vaikka tähän on syynsä: majavalammilla on huomattava vaikutus muuhun elinympäristöön.

Loppukirjassa kerrottiin majavien evoluutiosta. Tykkään lukea muinaisnisäkkäistä, joten tämä tarjosi mielenkiintoista tietoa esimerkiksi majavien muinaisista sukulaisista, jotka kaivoivat korkkiruuvin muotoisia käytäviä. Lisäksi kerrottiin majavien ja ihmisten suhteesta Suomessa, siis lähinnä metsästyksestä ja siitä, miten amerikanmajavaa istutettiin vahingossa Suomeen euroopanmajavan lisäksi. Nythän tämä on ongelma, pelätään että amerikanmajava syrjäyttää alkuperäisen euroopanmajavan.

Eniten ihmettelin, miksei kirjassa kerrottu kumman majavalajin elämää seurataan. Onkohan euroopanmajavalla ja amerikanmajavalla mitä eroja käyttäytymisessä? Tässä kirjassa vain kerrotaan, että niillä on erilainen kromosomiluku (eivät siis lisäänny keskenään) ja sen, että euroopanmajavalla on pitemmät ja suuremmat nenäluut, kapeampi häntä ja himmeämpi ja vaaleampi turkki. Käyttäytymiseroista ei ollut mainintaa, enkä muista muualtakaan lukeneeni eroja. Kai niitä ei sitten ole.

Jos majavat kiinnostavat, tässä hyvä tietokirja niistä.

Kirjan tiedot:
Petri Nummi: Majavan lammella
Metsäkustannus Oy 2015
120 sivua

Saatavuus suomeksi:
Markkinoilla