Genre: fantasia
Käsiteltävät eläimet: kaniini, rotta, hiiri
Inhimillisyysaste: puhuvat eläimet

Törmäsin netissä mainintaan Mary A. Parkerin kirjaan Fairy Tales Written by Rabbits. Koska pääosassa ovat kaniinit, en voinut vastustaa kiusausta ja hommasin kirjan. Kannatti. Kirjaa ei ole suomennettu. Se on tosin uusi, toivottavasti joku kustantaja tarttuisi tähän.

writtenbyrabbits.jpg
Kuvitus Michelle Cannon. Kansille miinus siitä, että ne ovat tahmean tuntuiset.

Uroskani Heath ja tämän sisko Millet ovat juomassa, kun myrsky iskee. Salama sytyttää maastopalon, jota paetessaan kaksikko joutuu ensin haukan hätyyttelemäksi ja sitten tulvan viemäksi. He päätyvät kauaksi kotoaan. Kanit ystävystyvät pitkähännän, Stares-at-moonin, ja pikkuväen kanssa. Stares-at-moon vie heidät paikkaan, joka on täynnä kovia harmaita polkuja ja oudon kulmikkaita kiviluolia. Aikoinaan siellä asuivat Ne, kunnes nämä eräänä päivänä katosivat. Siellä on myös kirjoja, joita Stares-at-moon osaa lukea. Se kertoo mielenkiintoisista otuksista, kuten lohikäärmeistä ja yksisarvisista. Pitkähäntä on itse nähnyt yksisarvisen lähitienoilla. Ehkä yksisarvinen osaisi neuvoa, mitä tietä kaniinit pääsisivät takaisin kotiinsa.

Kirja on mukaansa tempaava. Alussa meno on hyvin vauhdikasta, mutta tahti hiljenee sen jälkeen mukavaksi. Yksi kuolinkohtaus jäi häiritsemään. Kohtauksessa oli niin paljon muutakin menossa, että kuolema jäi valjuksi. Etenkin, kun jälkeenpäinkään ei pysähdytty tajuamaan, että toveri on todella kuollut.

Eläimet käyttäytyvät lajiensa tapaan. Kaniinit tarkkailevat koko ajan ympäristöä vaaran varalta, ja ovat valmiina pinkaisemaan pakoon. Ne ovat kuitenkin muuttumassa, minkä ihmettely on tärkeä osa juonta. Kanisukupolvia sitten taivaalta laskeutui outoa pölyä. Kanit kertovat siitä yhä tarinoita. Mutta miksi kukaan ei muista tarinoita sitä aiemmalta ajalta? Vanhemmat kaniinit eivät pidä nuorempien jatkuvasta pohdiskelusta ja kyselystä, se on epäkanimaista. Sekä Heathilla että Milletillä on paljon epäkanimaisia ajatuksia, eli muita kuin tämänhetkiseen elämään liittyviä. Heath esimerkiksi päättää auttaa Milletin haukan kynsistä, kun kanimainen ajatus olisi juosta karkuun ja pelastaa itsensä.

Kirjan lukujen nimet ovat viittauksia kolmeen kirjaan: Viimeiseen yksisarviseen, Hiirirouvaan ja Ruusupensaan viisaisiin sekä – luonnollisesti, kun kaniinikirjasta on kysymys – Ruohometsän kansaan. Jopa kirjan nimi tulee Viimeisestä Yksisarvisesta. Siinä on lause, joka on suomennettuna ”Kun ihmiset ovat satuja kaniinien kirjoittamissa kirjoissa”. (En muistanut lainata Viimeistä Yksisarvista tätä varten, joten lause on oma suomennus.) Ja lämmitti mieltä, kun puhuttiin suurista sankareista ja sankarien listalla oli mainittu Robin Hoodin ja Herkuleksen ohella Pähkinä.

writtenbyrabbitskuvitus.jpg
Heath, Millet ja Stares-at-moon. Kuvitus Michelle Cannon.

Kirjassa on luonnosmainen kuva jokaisen luvun alussa. Ei ollut ihan omaan mieleen, mutta kuvitus selvensi joitain seikkoja. Kaikki kuvaillaan nimittäin kanien näkökulmasta, joten jos ne eivät tiedä jonkun esineen tai eläimen nimeä, piti se arvailla pelkästä kuvailusta. Välillä tämä oli epäselvää. Ei kannata selailla kuvia etukäteen, pari kuvista spoilaa pahasti.

Suosittelen. Pääsi lempikirjojeni joukkoon.

Kirja on sarjan ensimmäinen osa. Kirjan lopussa mainitaan tuleva kirja Fables Written by Rabbits, ja kustantajan sivuilla on mainittu myös Treaties Written by Rabbits. Seuraava osa ilmestyy toivottavasti tämän vuoden puolella, mutta tarkkaa päivämäärää en löytänyt.

Kirjan tuotto menee tasmanialaiselle Big Ears Animals Sanctuarylle, joka huolehtii eri syistä pelastetuista eläimistä.

Kirjan tiedot:
Mary A. Parker: Fairy Tales Written by Rabbits
Ferox Publishing 2015
228 sivua

Saatavuus englanniksi:
Markkinoilla. Myös e-kirjana.

Linkit:
Ferox Publishing Kustantajan kotisivut.
Big Ears Animal Sanctuary