Genre: jos genre on eläinromaani, en ole maininnut. Sen sijaan mainitsen, jos kirja on esim. fantasiaa tai tietokirjallisuutta. Tästä näet myös, onko kirja lapsille, nuorille vai aikuisille suunnattu.

 

Käsiteltävä eläin: pääosassa olevat eläimet on mainittu. Jos sivuosassa on muita eläimiä, laitan ne sulkeisiin. Esim. kissa (koira). Pelkästään sivulauseessa kerrottuja eläimiä en luettele. Jos sinua kiinnostavat vain koirat tai leijonat, tästä voi helposti tarkistaa, löytyykö niitä. Laitan pääosan eläimet myös hakusanoihin.

 

Ihmisyysaste: miten ihmismäisesti eläimet käyttäytyvät. Vaihtoehtoja:

 

 • Aste 1: Tavalliset eläimet
  Eläimet ovat täysin tavallisia. Ne eivät puhu. Ajattelu on sallittu, kunhan se sopii eläimien oikeisiin kykyihin ja tilanteisiin.

 • Aste 2: Puhuvat eläimet
  Eläimet osaavat puhua ja voivat olla fiksuja, mutta käyttäytyvät pääasiassa lajinsa tavoin.

 • Aste 3: Kulttuuri hallussa
  Eläimillä on ihmispiirteitä, esim. kulttuuri tai uskonto. Ne eivät silti ole täysin ihmismäisiä, vaan lajin omaa käyttäytymistä löytyy.

 • Aste 4: Kuin ihmiset
  Eläimet kulkevat kahdella jalalla ja käyttäytyvät kuin ihmiset. Vain joitain piirteitä on voinut säilyä.

Luokittelun hoidan pintaperusteisesti, mutta ongelmilta ei voi välttyä. Jos esittelisin vaikka Jane Goodallin simpanssikirjoja, olisi siinä miettiminen. Tietokirjat kuvaavat luonnonvaraisia simpansseja, mutta simpansseilla on kulttuureja ja ne jopa sotivat keskenään. Olisivatko kirjat siis luokkaa tavalliset eläimet vai kulttuuri hallussa?
 

Saatavuus
Tämä kohta löytyy arvostelun lopusta, kirjan tietojen jälkeen. Kerron, miten kirjaa on saatavilla ja mistä sen mahdollisesti löytää. Saatan antaa kauppojen nimiä, mutta en saa mainoksista mitään rahaa. Osa esittelemistäni kirjoista saattaa olla vanhempia ja vaikeasti saatavilla, minkä takia tämä kohta.